Byggnads Facket – Svenska byggnadsarbetareförbundet

Byggnads facket är också känt som Svenska Byggnadsarbetareförbundet. Bygg är ett fackförbund som grundades år 1949. Det grundades som ett resultat av LOs försök under en längre tid att genomföra en industriplan. Planen var att arbetare från alla yrkeskategorier inom byggsektorn skulle sammanföras, men detta lyckades inte i den utsträckning man hade hoppats på eftersom flera förbund tvekade inför sammanslagningen.

Unionen.se fungerar bra även för dig som jobbar inom bygg. Kika in på deras hemsida och se om de kan passa dig.

Byggnads fackets organisation

Byggnads facket har idag (uppgift från augusti 2015) drygt 102 000 medlemmar, men vid starten hade man hela 108 000 medlemmar. De ursprungliga medlemmarna kom från sex olika förbund: Svenska Byggnadsträarbetareförbundet, Svenska Grov- och Fabriksarbetareförbundet, Svenska Metallindustriarbetareförbundet, Svenska Vägarbetareförbundet, Svenska Träarbetareförbundet, och Väg- och Vattenbyggnadsarbetareförbundet.

År 1980 uppgick antalet medlemmar i byggnads facket till hela 158 174, varav bara 2574 var kvinnor, men det totala antalet har som sagt dalat sedan dess.

För vem är Svenska Byggnadsarbetareförbundet?

Alla som jobbar i bygg- och anläggningsbranchen kan bli medlem i Byggnads.Man kan bli medlem oavsett om man är fast anställd, har visstidsanställning eller jobbar timmar. Man kan även bli studerandemedlem om man läser en yrkesutbildning inom byggbranchen och om man går bygg- eller energiprogrammet på gymnasiet kan man bli medlem från, och med år två.

Facket Byggnads Medlemsfömåner

Som medlem i byggnads fack kan man få råd och hjälp om man får problem på jobbet. Detta kan gälla allt från yrkesskador och arbetsmiljö till löner och försäkringsfrågor. Har man hamnat i en riktigt knivig situation där det inte finns någon annan lösning kan man även få rättshjälp. Den största förmåner kan dock ses som byggnads kollektivavtal som ser till att alla byggare får bättre villkor på arbetsplatsen.

Dessutom har man tillgång till utbildningar, försäkringar och förmånliga medlemslån hos både Swedbank och Nordea. Och när man inte jobbar har man rabatt på flera olika semesterorter beroende på vad man vill göra. Solsemester i Italien eller stuga i fjällen? Inga problem med facket bygg.

Unionen.se fungerar bra även för dig som jobbar inom bygg. Kika in på deras hemsida och se om de kan passa dig.

Rulla till toppen