Facket Handels – Handelsanställdas förbund

Handelsanställdas förbund eller facket handels som det också kallas är stort fackförbund. Idag har man har cirka 150 000 medlemmar. En stor del av medlemmarna, cirka 30 procent, är unga människor under 30 års ålder. Handels har funnits länge, det bildades redan 1906, och har gjort mycket för att förbättra arbetsförhållanden inom de branscher det täcker. Handels är en del av LO, och är förbundets tredje största fackförbund.

Handelsfacket har nyligen fått igenom ett nytt kollektivavtal vilket innebär löneökningar med 590 kronor för de som jobbar inom handel, detta är en välkommen höjning som framförallt ser till de 200.000 butiks- och lageranställda i Sverige som kan räkna med att tjäna på Facket handels nya överenskommelse.

Fungerar Unionen för dig?

Unionen är Sveriges största fackförbund och fungerar för nästan alla yrken.
Kika in alla villkor och se om du kan bli medlem på Unionen.se

För vem är Handelsanställdas förbund?

Hos Handels samlas de som jobbar inom handeln, som affärer, kiosker och lager. Men även tjänstemän, frisörer och de som är anställda inom gym och skönhetsvård. De allra flesta som hör till Handels är kvinnor, hela 100 000 eller 70 procent. Även de som jobbar på bemanningsföretag och hyrs ut till de yrken som hör till Handels kan vara medlemmar. Man behöver alltså inte vara fast anställd på heltid. Till och med praktikanter och studenter är välkomna.

Vad kostar det att vara medlem i facket Handels?

Vad man betalar till facket handels är grundat på ens inkomst. Ju mer man tjänar desto högre blir avgiften. Samtidigt är den uppdelad i två delar, som båda är inkomstrelaterade. Den första delen går direkt till facket, medan den andra går till den avdelning man hör till. Därför kan det variera beroende på var i landet man bor. Som ett exempel kan man se någon som bor i Göteborg och tjänar 7 000 kronor i månaden. Fackföreningsavgiften blir då 115 kronor. Vill man samtidigt vara medlem av handels A-kassan, så betalar man ytterligare 120 kronor till den.

Praktikanter betalar också sin avgift beroende på hur mycket de tjänar, men kan inte vara med i a-kassan.De som studerar på gymnasiet, på en av de linjer som hör till Handels fackets yrkesgrupper, är medlemsskapet gratis- hela studietiden. Detta inkluderar linjerna för frisör, administration, handels och hantverk.

Facket Handels Medlemsförmåner 

Hos Handelsanställdas förbund kan man få personlig rådgivning om allt som har att göra med jobbet och olika avtal. Det är inte alltid lätt att hänga med i vilka rättigheter eller skyldigheter man har, men här kan man få hjälp. I tillägg finns det olika kurser man kan ta för att bli mer involverad och lära sig mer om hur facket arbetar och hur man själv kan påverka arbetssituationen. Vill man verkligen delta i processen kan man bli förtroendevald på sin arbetsplats, då arbetar man direkt med facket för att se till att alla avtal verkligen följs.

Rulla till toppen