Hotell och Restaurang Facket – HRF

Hotell och Restaurang facket kallas ofta kort och gott för restaurangfacket, eller HRF. Förbundet bildades redan år 1918 och täcker idag anställda inom hotell- och  restaurangnäringen, men även de som arbetar på nöjesanläggningar. Idag har man drygt 50 000 medlemmar inom olika branscher.

Fungerar Unionen för dig?

Unionen är Sveriges största fackförbund och fungerar för nästan alla yrken.
Kika in alla villkor och se om du kan bli medlem på Unionen.se

För vem är Hotell och Restaurang Facket?

Bland de olika medlemmarna i restaurangfacket kan man se liftskötare, receptionister, bingoutropare eller serveringspersonal. En riktig blandning av olika yrken. Även de som arbetar på bemanningsföretag kan höra till HRF, om de arbetar inom dessa yrken. De som studerar på en utbildning som hör till förbundets områden kan vara medlemmar, och är då täckta av facket när de jobbar extra under loven. Beroende på hur mycket de tjänar i månaden så är medlemskapet helt gratis under studietiden.

HRF organisation och målsättning

De olika medlemsgrupperna har en sak gemensamt vilket är obekväma arbetstider, något som är väldigt vanligt i de flesta av förbundets branscher. Man vill därför satsa lite extra på att få barnomsorgen att fungera på dessa tider, det vill säga nätter och kvällar. Detta är något som kan vara mycket svårt, och som flera yrkesgrupper kämpar med. Det ska vara en rättighet för alla att kunna jobba när som helst, oavsett om man har barn eller inte.

En annan viktig del av det som Hotell och Restaurang Facket arbetar med är stress på arbetsplatsen. Det är en dynamisk bransch, med många unga människor, men många orkar inte hålla på med det så länge. Därför arbetar man med att sänka arbetstiderna och få till bättre skift. Samtidigt har många yrkesgrupper en stor omsättning av personal, något som också ökar stressen. Därför är fast anställning och trygghet på jobbet en grundläggande fråga för restaurangfacket.

Hotell och Restaurang Fackets Kollektivavtal

Samtidigt så arbetar Hotell och Restaurangfacket med andra fackföreningar i Europa för att skapa liknande, trygga arbetsförhållanden. Man vill ha likvärdiga kollektivavtal överallt.Det är en rörlig bransch, där man ofta etablerar sig i olika länder inom EU och även hyr in arbetskraft från utlandet. I övriga världen är det ännu värre, och HRF är därför aktiva med olika projekt i de delar av världen där facket knappt existerar.

Hotell och Restaurang facket kontakt

Man har delat upp fackförbundet i åtta olika avdelningar, med geografisk anknytning. I avdelningarna har man olika sektioner, också grundat på var man bor. Det är ofta på den här nivån som man anordnar möten, ger information och utbildningar. På en del större arbetsplatser har man fackklubbar, man väljer en styrelse och arbetar aktivt för det fackliga arbetet på just den arbetsplatsen.

Hotell och Restaurang Fackets medlemsförmåner

HRF hjälper sina medlemmar med rådgivning, förhandling och rättshjälp samt medlemslån till förmånlig ränta hos b.la Swedbank och Nordea. Du får även ett medlemskort som ger tillgång till erbjudanden och rabatter. Utöver detta kan du ta del av fördelaktiga erbjudanden hos Fonus, semestrar i Italien och billigare elavtal. Läs mer om Hotell och restaurang fackets medlemsförmåner och försäkringar här.

Rulla till toppen