Pappers Facket

Svenska Pappersindustriarbetareförbundet, eller Pappers, är ett fackförbund som tillhör LO. Pappers facket bildades 1920 av arbetare i svenska pappers- och pappersmasseindustrin. De mycket dramatiska händelserna i svenska arbetarrörelsen i Ådalen i början av 1930-talet utgör en stark del i Pappers historia.

Fungerar Unionen för dig?

Unionen är Sveriges största fackförbund och fungerar för nästan alla yrken.
Kika in alla villkor och se om du kan bli medlem på Unionen.se

Pappers organisation & målästtning

Idag har Pappers cirka 15 500 medlemmar, men på åttiotalet var man så många som 41 607. Medlemmarna är nuförtiden organiserade i 57 lokala avdelningar över hela landet, och leds av ordförande Matts Jutterström. På grund av att man i Sverige har en industriförbundsprincip och alla arbetare på en arbetsplats då tillhör samma fackförening är medlemmarna från en ganska bred samling yrkesgrupper. Exempel på dessa är målare, elektriker, lokalvårdare, verkstadsarbetare m.fl. För sina medlemmar jobbar facket Pappers för en bättre och tryggare arbetsmiljö, bättre arbetsvillkor och säkrare arbetsplatser.

Pappers fackets medlemsförmåner

Som medlem i Pappers facket kan man bli om man i någon kapacitet arbetar inom pappers- eller pappersmasseindustrin, och man får då tillgång genom förbundet till en rad medlemsförmåner. I dessa ingår avtalsförsäkringar som till exempel trygghetsförsäkring vid arbetsskada, avgångsbidrag och föräldrapenningtillägg. Dessutom får man tillgång till facket Pappers medlemsförsäkringar genom Folksam. Till dessa hör hemförsäkring, olycksfallsförsäkring, barngrupplivsförsäkring med mera. De som är medlemmar i Pappers får även tillgång till LOs pensionserbjudande hos Folksam.

Likt hos andra fackföreningar får man rättshjälp och råd vid konflikter på arbetsplatsen samt konfliktersättning vid strejk eller lockout. Om man som medlem förlorar sitt jobb får man även tillgång till en jobbcoach och ett individuellt omställningsprogram. Dessutom har man tillgång till medlemslån hos Nordea och Swedbank genom LO.

Mer lättsamma förmåner innefattar ett medlemskort fyllt med förmåner och rabatter på allt möjligt, prenumeration på medlemstidningen Dagens Arbete, samt rabatt på solresor till Italien. Där har Pappers facket tillgång till två fina anläggningar som båda ligger nära havet, en i Kampanien och en i Toscana.

Rulla till toppen