Så kan företag vinna nya kunder

Nykundsrekrytering är viktigt för alla företag. Faktiskt en av de viktigaste bitarna utöver servicen till befintliga kunder. Endast företag som arbetar aktivt för att rekrytera nya kunder kan konkurrera effektivt. Ofta är rekommendationer och det första intrycket helt avgörande. I den här artikeln presenterar vi olika möjligheter att effektivisera företagets nykundsrekrytering.

Rekrytera kunder genom personliga möten

Massmejl och säljsamtal via telefon har gjort många människor skeptiska till den här typen av medier. Ett bättre sätt att rekrytera nya kunder är genom direkt och personlig kontakt. Branschmässor är ett bra tillfälle. Under en vanlig mässdag besöker många potentiella kunder din monter. I personliga samtal har du chansen att lyfta fram företagets förtjänster. Om så bara en bråkdel av besökarna blir kunder hos dig, så har du redan vunnit.

Var sympatisk, empatisk och kompetent i mötet med kunden

I kundsamtal ska du alltid ge ett vänligt och kompetent intryck. För många kunder är det första intrycket avgörande när det gäller att etablera långsiktiga relationer. Om det första samtalet känns bra ökar chansen att kunden tar kontakt igen. Erbjud gärna besökaren ett glas vatten och en stol att sitta på om ni samtalar en stund. Och visa empati. Om du som näringsidkare tar till dig kundens perspektiv känner sig kunden väl omhändertagen.

Samtidigt ska du förstås ge ett kompetent och professionellt intryck. Målet är trots allt att skapa en affärsrelation och i slutänden prioriterar kunden alltid ett stabilt och tillförlitligt arbete.

Corporate Identity – knyter kunderna till ditt företag

Begreppet Corporate Identity, eller företagsidentitet, omfattar alla de egenskaper som skiljer ett företag från andra företag i omvärldens ögon. Det omfattar till exempel:

 • Företagets logotyp
 • Hemsida
 • Enhetlig utformning av flyers, affischer osv.
 • Etiska grundprinciper
 • Företagets värderingar

Med en genomarbetad Corporate Identity ökar du chansen att potentiella kunder minns ditt företag. Det är ditt sätt att sticka ut i mängden och lämna ett bestående intryck hos kunderna.

Vi tar ett exempel! Ett företag som lyckats extremt väl med sin Corporate Identity är varumärket Coca-Cola. Över hela världen förknippas den specialutformade flaskan och den röda färgen med varumärket. De flesta känner också till den klassiska Coca-Cola-lastbilen till jul. Även mindre företag kan ha stor nytta av att bygga en Corporate Identity.

En viktig del är de ofta underskattade visitkorten. Visitkort är ett utmärkt sätt att presentera kontaktinformation och du gör klokt i att alltid ha en bunt till hands. Du kan skapa dem online med enkla medel. Följande information ska alltid finnas med på ett visitkort:

 • Företagets namn och adress
 • För- och efternamn till kontaktpersonen samt dennes ansvarsområde
 • Företagets logotyp och färger
 • Kontaktuppgifter som telefonnummer och e-postadress
 • Öppettider, om ni har butiker

Samla på kontakter!

Kontakter kan vara guld värda i din kundrekrytering. Se därför till att samla på så många som möjligt. Besök branschmässor och tala med konkurrenter, leverantörer eller partner. Kanske kan de hänvisa till dig i framtiden när de själva är fullbokade. Tänk också igenom vilka kontakter du har i din omgivning. Kanske har en gammal klasskamrat ett företag som behöver dina tjänster? Även här finns möjligheter att knyta nya kontakter:

 • Skolor och utbildningar
 • Föreningar
 • Tidigare kolleger och medarbetare
 • Vänner och bekanta

Mun till mun-marknadsföring och goda omdömen lönar sig

När du vill vinna nya kunder ska du först se till att göra dina befintliga kunder nöjda. Det får två positiva effekter:

 1. Nöjda kunder kommer att anlita dig igen i framtiden.
 2. Kunder som uppskattar ditt arbete rekommenderar dig gärna till vänner, bekanta och affärspartner.

Rekommendationer är ett bra sätt att få nya kunder. För vem skulle inte vara beredd att prova en tjänst som man fått rekommenderad av en vän?

En annan väg till nya kunder är genom omdömen. På portaler som yelp kan kunder betygsätta restauranger, frisörer osv. Med ett gott omdöme här har du en stor konkurrensfördel. Du kan också ge dina kunder möjlighet att lämna omdömen direkt på din webbplats. På så sätt får du referenser att visa upp för potentiella affärspartner och samtidigt förbättringsförslag.

Bli mer aktiv online

Idag finns det många sätt att komma i kontakt med kunder och internet blir en allt vanligare mötesplats. Det kan du dra nytta av genom att bli mer aktiv online. Du kan till exempel använda följande plattformar:

 • Facebook
 • Twitter
 • Instagram
 • Xing
 • LinkedIn

Du behöver så klart inte vara aktiv i alla sociala nätverk, men en profil online gör dig mer känd för din potentiella kundbas.
Om du startar ett helt nytt företag så är detta något du bör göra i ett tidigt skede.

Om du är osäker på hur man utformar en webbplats användarvänligt, kan du vända dig till en byrå som specialiserat sig på onlinemarknadsföring. De kan ta fram en modern webbplats åt dig och samtidigt hjälpa dig med sökordsoptimeringen, så kunderna lättare hittar din webbplats. Det senare kostar lite extra, men lönar sig snabbt genom fler besök på webbplatsen.

Sammanfattningsvis

Nya företag med innovativa idéer sätter press på befintliga företag när det gäller att rekrytera nya kunder. Du kan inte bara förlita dig på gamla meriter. I stället gäller det att utnyttja alla tillgängliga plattformar, som sociala media eller mässor, för att nå ut till kunderna. Ett personligt samtal är ofta den bästa vägen. Där kan du på ett sympatiskt sätt presentera dig själv och ditt företag för kunderna. Lyft fram din företagsidentitet, din Corporate Identity, som gör att kunderna kommer ihåg dig. Utnyttja möjligheterna med omdömen och mun till mun-marknadsföring. Och se till att dina befintliga kunder alltid är nöjda med ditt arbete.

Så kan företag vinna nya kunder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top