Skatteåterbäring och deklaration 2024

Deklarationen & skatteåterbäringen

Kommer du att få pengar tillbaka med skatteåterbäringen? Det beror på hur din deklaration ser ut och om du har lyckats göra avdrag. Idag är det enklare än någonsin att deklarera då det går att göra digitalt. Den som deklarerar digitalt kan också få pengar tillbaka på skatten tidigare än den som fortfarande fyller i pappersdeklarationen.

2 maj 2024 måste din inkomstdeklaration för 2023 finnas på Skatteverket.

Artikelns innehåll:
1.
Vad är skatteåterbäring?
2. Hur fungerar deklarationen?
3. När kommer skatteåterbäringen 2023?
4. Olika sätt att deklarera på
5. Lägga till information i deklarationen
6. Godkänn din deklaration
7. Skatteåterbäringen betalas ut
8. Avdrag du kan göra för att få skatteåterbäring
9. Går det att överklaga ett beslut från Skatteverket?

Klicka för att få direkt ner till önskad rubrik

Vad är skatteåterbäring?

Med skatteåterbäring menas pengar som du får tillbaka av Staten. I Sverige betalar vi skatt i förskott. Den dras redan innan du får din lön. Det betyder att det kan dras för mycket skatt på pengarna. Du kan ju till exempel ha rätt till avdrag för resor som du gör till jobbet och annat. Om du har betalat för mycket skatt får du pengar tillbaka, det är skatteåterbäringen. Om du tvärtom har betalat för lite skatt får du betala tillbaka den resterande summan. Det kallas för restskatt. Skatteåterbäringen kommer vid olika datum beroende på när du är klar med din deklaration.

Hur fungerar deklarationen?

För att veta när du får din skatteåterbäring 2024 måste du förstå hur deklarationen fungerar. Rent allmänt är det så att den som utför deklarationen digitalt och i tid får pengarna tillbaka snabbast. Men det kräver förstås att du har ordning på all information som krävs för att deklarera på rätt sätt. Du ska deklarera dina inkomster senast den 2:a maj. Du får din deklaration som papperskopia med posten eller direkt till den digitala brevlåda som du har skapat hos Skatteverket. Här kan du skapa digital brevlåda. I deklarationen finns uppgifter om dina inkomster. Det kan vara pengar som kommer från:

  • Lön
  • Försäkringskassan
  • Banken

Du ska nu läsa igenom deklarationen och syna inkomsterna noga för att avgöra om de stämmer. Om något är fel ska du anmäla detta. Det kan ju vara ett skäl till avdrag och större skatteåterbäring!

När kommer skatteåterbäringen 2024?

En tidigt inskickad deklaration ger en tidigare utbetalning av skatteåterbäringen. Här är några viktiga datum för 2024:

Källa: Uppgifterna är hämtade från Skatteverket.se och deras datum för 2024.

  • Deklarerar du digitalt innan 3:e april utan att göra ändringar – Skatteåterbäringen kommer mellan den 9-12:e april 2024
  • Deklarerar du digitalt eller pappersdeklarerar innan den 2:e maj – Skatteåterbäring 4-7:e juni 2024
  • Deklaration med hjälp av redovisningsbyrå senast 17:e juni – Återbäring 6-9 augusti 2024
  • När det inte finns besked om slutlig skatt eller skatteregistrering i Sverige saknas – Skatteåterbäring 3-6:e december 2024.

Olika sätt att deklarera på

Det råder inga tvivel om att det är väldigt smidigt att deklarera digitalt. Det finns dock fler sätt att deklarera på. Du kan deklarera med

  • Sms
  • Telefonsamtal
  • Skatteverkets e-tjänst
  • Pappersblanketterna via vanliga posten

Lägga till information

Om du är egen företagare, har sålt hus eller handlat med aktier behöver du fylla i uppgifter om detta. Skatteverket förbereder med en särskild bilaga för den här typen av inkomster. I den bilagan finns redan de uppgifter som Skatteverket har fått till exempel från din bank. Men om något fattas får du lägga till detta för hand.
Du ska också lägga till information om avdrag till exempel för resor till jobbet. Det är viktigt att du tar en titt på regler för avdrag innan du fyller i. Dessa kan förändras från år till år. Om du fyller i fel kommer det att ta längre tid att nå en färdig och godkänd deklaration samt skatteåterbäring.

Godkänn din deklaration

När allting är klart kan du godkänna din deklaration med bankID. Det finns också koder på pappersdeklarationen som ska användas i detta syfte. Skatteverket har en app som gör det enkelt att godkänna deklarationen. Om du har smartphone bör du ladda ner den här appen.

Skatteåterbäringen betalas ut

När Skatteverket har gått igenom din deklaration får du ett besked om din skatteåterbäring, eller kanske om restskatt. Nu kommer det att ske en utbetalning. Om du redan har anmält ditt bankkonto skickas pengarna automatiskt till detta.
Om du inte har anmält konto kan du göra det med Skatteverkets e-tjänst. Det tar två bankdagar att få ett bankkonto registrerat. Du ska också klicka för utbetalning för att pengarna ska skickas till ditt konto. Det tar cirka 3 dagar för pengarna att landa på ditt konto.

Avdrag du kan göra för att få skatteåterbäring

När du ska deklarera är det väldigt viktigt att du är medveten om vilka avdrag du kan göra. Om du inte är det kan du missa pengar som du faktiskt har rätt till att få tillbaka med skatteåterbäringen. Skatteverket kommer inte att undersöka om du har missat möjliga avdrag. Här är viktiga avdrag som du inte vill missa då du fyller i din deklaration:

Avdrag för räntor på lån

Dina kostnader för lån består av avgifter och räntor. Ett avdrag som du får göra är det som kallas för ränteavdraget. Du får dra av en del av ränteutgifterna på skatten. Det är 30 % av totala ränteutgifter upp till 100 000 kronor som gäller för avdraget. Dessutom får du dra av 21 % för den del som ligger på mer än 100 000 kronor. Ränteavdraget ska finnas med från start (förtryckt) i deklarationen. Tänk också på att du inte kan göra avdrag för ditt CSN-lån.

ROT och RUT

De populära ROT- och RUT-avdragen innebär att du får dra av 30 % för ROT och 50 % för RUT. Du kommer alltså att få göra avdrag för kostnader som du har haft för arbete med ROT- och RUT-tjänster. Det kan vara städning, renovering, barnpassning och läxhjälp. Eftersom det är den som gett dig tjänsten som registrerar avdraget kommer det att synas på din deklaration. RUT och ROT kan som mest vara 75 000 kronor tillsammans för ett år och en person. ROT fåpr maximalt vara på 50 000 kr.

Kapitalförluster

Om du har sålt aktier eller fonder och gjort en vinst kommer den att beskattas med 30 %. Men du kanske också har förlorat på värdepapper samma år. Du kan kvitta förlustbeloppet mot vinsten. Om förlusterna är större än vinsterna kan du göra avdrag på upp till 70 % av summan som du har förlorat.

Resor till jobbet

Du får göra avdrag på olika former av resor till jobbet

Bil
Om du har minst 5 km till jobbet och sparar minst 2 timmar på att köra bil dit istället för att använda kollektivtrafik kan du göra avdrag för resorna. Du får dra av 25 kronor per mil med privat bil. Med egen bil kan du även göra avdrag för parkeringskostnader som du har vid arbetsplatsen.

Kollektivtrafik
Du kan göra avdrag på de utgifter för kollektivtrafik som överstiger 11 000 kronor.

Cykel
Du kan även göra avdrag för dina kostnader med cykel. Det är 350 kronor per år som gäller när du cyklar till jobbet.

Funktionshindrade
Den som har funktionshinder kan också göra avdrag på kostnader för resor till jobbet.

Till jobbet med moped
Om kostnaden för att köra med moped till jobbet ligger på mer än 11 000 kronor per år får du göra ett avdrag för detta. Du kan isåfall göra avdrag för 6 kr per mil.

Om du jobbar hemifrån eller har dubbel bostad
Har du ett kontor hemma eller hyr en plats att jobba på kan du göra avdrag för detta. När du måste ha en extra bostad för att klara av jobbet får du göra avdrag för bostadsutgifterna du har på orten där du jobbar. Det måste röra sig om minst 5 mils avstånd mellan din hemort och arbetsorten för att det här ska gälla. Det här är också en regel som kan appliceras då en partner eller sambo är orsaken till den dubbla bosättningen. Avdraget gäller i sådant fall under 5 års tid.

Kommunikation med telefon och dator

Om du använder din telefon, mobila enhet eller dator för kommunikation för jobbets skull kan du göra avdrag för detta. Du ska kunna visa upp merkostnaderna för samtalen som är för jobbets räkning. Det går också att göra avdrag för kostnader som du har då du måste använda en egen dator eller skaffa mjukvaror för att sköta ditt jobb.

Privat pensionssparande

Om din anställning inte ger dig någon pensionsrätt och du själv betalar för en privat pension kan du göra ett avdrag på 35% av anställningsinkomsten. Detta avdrag gäller upp till 10 st prisbasbelopp.

Särskild utrustning

Om du måste skaffa skyddskläder och utrustning för jobbets skull kan du göra avdrag för detta. Om du behöver särskilda glasögon för skärmen kan dessa också vara anledning till avdrag på skatten.

När du söker jobb

Det kan kosta pengar att söka jobb. Om du får A-kassa kan du göra avdrag på kostnader som du har haft i samband med jobbsöket. Det kan vara resor, porto för brev, hjälp med att skriva CV och liknande.

Går det att överklaga ett beslut från Skatteverket?

Om du tycker att Skatteverket har fel i sin bedömning av din eventuella skatteåterbäring kan du ompröva deras beslut. Du skickar ett brev till det skattekontor som fattade beslutet. Du ska begära omprövning inom sex år efter det aktuella inkomståret. Skatteverket har en särskild blankett för omprövning. Du finner den här.

Vad ska du göra med pengarna från skatteåterbäringen?

Det är trevligt att få skatteåterbäring och beroende på hur mycket pengar det rör sig om kan du ha olika planer för slantarna. Några tips på hur du kan använda skatten som kommer tillbaka är:

  • Till sparande
  • Investera i värdepapper
  • Lös lån
  • Unna dig något extra som en resa
  • Skäm bort vänner och familj med en trevlig present
Skatteåterbäring och deklaration 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen