Lön Glastekniker Arvika

Snittlön Glastekniker i Arvika

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Arvika

Arvika ligger vid sjön Glafsfjorden i västra Värmland och där bor över 14 000 personer. Staden är centralort i Arvika kommun som är Värmlands näst största kommun. Trakten har varit bebodd sedan jägarstenåldern. På 1700-talet valdes Arvika då man ville anlägga en handelsplats i västra Värmland. Den första stadsplanen upprättades 1811 och fram till 1821 kallades köpingen Oscarsstad efter kronprins Oscar. 1911 fick Arvika stadsrättigheter. En viktig händelse var när Säffle kanal stod färdig 1837 som innebar sjöförbindelse med Vänern. Arvika är Sveriges innersta hamn med förbindelse till havet. En annan betydelsefull händelse var när järnvägen på nordvästra stambanan drogs förbi Arvika 1871, vilket ledde till att Arvika blev en blomstrande industristad. Idag är Arvikaverken världens största hjullastartillverkare.

Ett rikt kultur- och fritidsliv

Arvika har ett mycket rikt kulturliv med en lång tradition av konst, konsthantverk och musik. Rackstadmuseet är ett konstnärsmuseum med verk av konstnärerna i Rackstadgruppen som har anknytning till sjön Racken. På torget i Arvika finns den kända skulpturen Fågelmannen av Liss Eriksson. När det gäller musik har staden ett rikt musikliv genom musikhögskolan Ingesund. Det finns också stora möjligheter till sport och friluftsliv med sim- och sport- och ishallar. Det är även nära till naturreservatet Glaskogen med härlig vildmarksnatur.


Information om yrket

En glastekniker kallas även glasmästare och arbetar främst med underhåll eller byte av fönster. De är normalt anställda av en firma eller har ett eget bolag. Det är en blandning av teknikyrke och klassiskt hantverk.

Arbetsuppgifter

Glastekniker arbetar normalt med att byta ut fönster, till exempel för att minska kostnaderna i ett hushåll. De kan även göra nya konstruktioner i glas både inomhus och utomhus. Glas är ett populärt material till bland annat uterum och i kontorsbyggnader. En glastekniker kan även vara specialist på en viss typ av glas eller att arbeta med inramningar.

Arbetsmiljö

En glastekniker arbetar normalt ute på plats hos kunderna. Om det är ett större projekt arbetar man normalt tillsammans med en kollega. Arbetet kan ske både inomhus- och utomhus och även på höga höjder. Resor till och från arbetet är en del av vardagen. Det kan också vara fysiskt krävande att genomföra vissa moment.

Rulla till toppen