Lön Maskinbefäl Arvika

Snittlön Maskinbefäl i Arvika

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Arvika

Arvika ligger vid sjön Glafsfjorden i västra Värmland och där bor över 14 000 personer. Staden är centralort i Arvika kommun som är Värmlands näst största kommun. Trakten har varit bebodd sedan jägarstenåldern. På 1700-talet valdes Arvika då man ville anlägga en handelsplats i västra Värmland. Den första stadsplanen upprättades 1811 och fram till 1821 kallades köpingen Oscarsstad efter kronprins Oscar. 1911 fick Arvika stadsrättigheter. En viktig händelse var när Säffle kanal stod färdig 1837 som innebar sjöförbindelse med Vänern. Arvika är Sveriges innersta hamn med förbindelse till havet. En annan betydelsefull händelse var när järnvägen på nordvästra stambanan drogs förbi Arvika 1871, vilket ledde till att Arvika blev en blomstrande industristad. Idag är Arvikaverken världens största hjullastartillverkare.

Ett rikt kultur- och fritidsliv

Arvika har ett mycket rikt kulturliv med en lång tradition av konst, konsthantverk och musik. Rackstadmuseet är ett konstnärsmuseum med verk av konstnärerna i Rackstadgruppen som har anknytning till sjön Racken. På torget i Arvika finns den kända skulpturen Fågelmannen av Liss Eriksson. När det gäller musik har staden ett rikt musikliv genom musikhögskolan Ingesund. Det finns också stora möjligheter till sport och friluftsliv med sim- och sport- och ishallar. Det är även nära till naturreservatet Glaskogen med härlig vildmarksnatur.


Information om yrket

Detta yrke innefattar en rad olika grader, vilka avgör vilken typ av fartyg man får lov att arbeta på. Maskinbefäl utbildar man sig till vid en högskola.
Utbildningen till maskinbefäl brukar ligga på fyra år, med ett års praktik ombord på ett fartyg.

Arbetsuppgifter

Ett maskinbefäl ansvarar för maskineriet och övrig teknisk utrustning ombord på ett fartyg. Deras arbetsuppgifter kan också innefatta en hel del administration, ekonomi och kommunikation med olika enheter ombord, samt brandskydd.

Arbetsmiljö

Miljön kan se olika ut för ett maskinbefäl, men de har i stort sätt samma ansvarsområden. De kan till exempel arbeta på ett större fraktfartyg som reser mellan kontinenter månader i sträck, eller en mindre färja som reser mellan två gränsstäder. Hur många kollegor de har beror på fartygets storlek, och deras scheman kan också se olika ut beroende på fartygets rutt.

Arbetstider

Arbetstiderna kan variera. Det är vanligt att sjöfolk är lediga lika länge som de jobbar. Har de varit till sjöss i fyra veckor är de ofta lediga i fyra veckor.

Rulla till toppen