Lön Skogsarbetare Avesta

Snittlön Skogsarbetare i Avesta

  • Män 2022: 29700/mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 29400/mån

Avesta

Avesta är en tätort som tillhör Dalarnas län och ligger i Sverige. Avesta är mest känd för järn och stålindustri, men också för sin dalahäst. Avestas dalahäst är världens största dalahäst och är 13 meter hög, 12,8 meter lång och väger 67 ton. Den 13 december, år 1989 invigdes Avestas dalahäst och står där än idag. Hästen är gjord av betong men har fått renoveras genom åren då den några gånger varit nära förfall.

Sevärdheter i Avesta

Men förutom dalahästen som Avesta är känd för finns även andra aktiviteter och sevärdheter. Man kan till exempel besöka Norbergs gruvmuseum eller Verket. Verket är en utställning och där hittar man allt från rostugnar till masugnar men också olika glasskulpturer samt tavlor och konst. Om man hellre vill se djur är Avesta visentpark att rekommendera, där det alltså finns visenter. En visent är en europeisk bisonoxe. På en guidad tur kan man se dessa magnifika djur på nära håll. De levde i Sverige under bronsåldern men försvann tyvärr i början på medeltiden. Men med Avesta visentpark kan man alltså uppleva visenter på nära håll.

Mejerier

I Avesta produceras egna mejeriprodukter. Ett mejeri som man kan besöka är Wernergårdens mejeri. Det produceras inte bara mejeriprodukter utan man hittar även fina bakverk i Wernergårdens bagarstuga som är väl värt att besöka.


Information om yrket

Som skogsarbetare har man ofta ett eget företag som anlitas av skogsägare. Företaget kan vara litet och bara bedriva arbete manuellt, eller lite större och även ha tillgång till större maskiner.

Arbetsuppgifter

Som skogsarbetare kan arbetsuppgifterna variera. Det beror på vad som behöver göras i skogen. Ibland ska hela ytor kalhuggas och då används ofta maskiner för att såga ner, kvista av och frakta träden. Andra gånger är det sly som ska huggas ner och då är det motorsåg som gäller. Det är viktigt att ha koll på markeringar och kartor så att inte fel träd huggs ner ute i skogen.

Arbetsmiljö

Som skogsarbetare är man ute i skogen, oavsett väder. Många skogsarbetare sitter relativt skyddade inne i skogsmaskiner men vid en manuell röjning går man med motorsåg ute i skogen. Svår terräng och en hel del fysiskt arbete förekommer. Ofta sker arbetet under alla säsonger, och ibland även dygnet runt.

Rulla till toppen