Snittlön Fritidsledare m.fl. i Boden
- Män 2023: 30800/mån
- Kvinnor 2023: 30100/mån
- Medel 2023: 30400/mån
Boden
Boden är en tätort som tillhör Norrbottens län och ligger i norra Sverige. I Boden finns det drygt 16000 invånare. I Boden finns mycket naturlandskap då det ligger i Norrland som är rikt på natur och djur. Det finns många nordiska djur i Boden som varg, älg, ren och björn men också många fler.
Militärtjänst i Boden
Ofta utför man sin militärtjänst i Boden. Norrbottens regemente är ett av Sveriges största regementen och ledningen för regementet håller till i Boden men de har verksamheter i Härnösand och i Kiruna. Det är därför mycket vanligt för dem som ska göra lumpen, att just få göra den i Boden.
Aktiviteter i Boden
Det finns mycket att göra i Boden under vinterhalvåret. Många tar sig till Gällivare som ligger nära Boden för att åka skidor, men att åka snöskoter och hundspann är också väldigt populärt. Men eftersom Boden ligger i Norrland finns det också en hel del natur att utforska. Dock är det vanligare att man vandrar på vår- och sommarhalvåret då det kan vara bökigt att vandra under vinterhalvåret. Om man åker med hundspann under vintern får man verkligen uppleva naturen på nära håll och dessutom ha en fantastiskt upplevelse med hundarna.
Information om yrket
Fritidsledare arbetar mest med barn och ungdomar, men även med äldre och funktionshindrade. De vill ge verksamhetsdeltagarna en meningsfull och aktiv fritid, stärka deras självkänsla och skapa gemenskap och trygghet i gruppen. Yrket passar den som är empatisk, har ett stort intresse för människor och som vill vara en förebild för unga människor.
Arbetsuppgifter
Fritidsledarna organiserar och leder fritidsverksamheten. De är lyhörda för ungdomarnas önskemål och det kan innebära många olika aktiviteter, allt ifrån idrott och friluftsliv till musik och skapande och konstnärlig verksamhet. De arbetar nära annan personal som också jobbar med ungdomar, såsom skolpersonal, socialsekreterare, fältassistenter och polis.
Arbetsplatser
Många fritidsledare jobbar på kommunala eller privata fritidsgårdar där ungdomar träffas för olika aktiviteter, men du hittar dem också inom omsorgen, till exempel dagcenter, och i skolan samt inom olika föreningar, organisationer och kyrkliga församlingar. En utbildning till fritidsledare finns på många folkhögskolor och är på två år.