Snittlön Skötare i Boden
- Män 2023: 34500/mån
- Kvinnor 2023: 33500/mån
- Medel 2023: 33900/mån
Boden
Boden är en tätort som tillhör Norrbottens län och ligger i norra Sverige. I Boden finns det drygt 16000 invånare. I Boden finns mycket naturlandskap då det ligger i Norrland som är rikt på natur och djur. Det finns många nordiska djur i Boden som varg, älg, ren och björn men också många fler.
Militärtjänst i Boden
Ofta utför man sin militärtjänst i Boden. Norrbottens regemente är ett av Sveriges största regementen och ledningen för regementet håller till i Boden men de har verksamheter i Härnösand och i Kiruna. Det är därför mycket vanligt för dem som ska göra lumpen, att just få göra den i Boden.
Aktiviteter i Boden
Det finns mycket att göra i Boden under vinterhalvåret. Många tar sig till Gällivare som ligger nära Boden för att åka skidor, men att åka snöskoter och hundspann är också väldigt populärt. Men eftersom Boden ligger i Norrland finns det också en hel del natur att utforska. Dock är det vanligare att man vandrar på vår- och sommarhalvåret då det kan vara bökigt att vandra under vinterhalvåret. Om man åker med hundspann under vintern får man verkligen uppleva naturen på nära håll och dessutom ha en fantastiskt upplevelse med hundarna.
Information om yrket
Skötare, som förr kallades mentalskötare, är en titel inom den psykiatriska vården.
De kan arbeta på olika avdelningar vid ett sjukhus och andra vårdinrättningar.
Skötare kan även arbeta kommunalt med liknande arbetsuppgifter, men då under andra titlar.
Utbildning
Om man har studerat vård- och omsorgsprogrammet på gymnasienivå kan man välja en fördjupning inom psykiatri. Man kan också utbilda sig till specialistundersköterska via Yrkeshögskolan.
En skötares roll och arbete speglar i mångt och mycket en undersköterskas, och därför efterfrågas ofta undersköterskor med en fördjupning inom psykiatri.
Arbetsuppgifter och arbetsmiljö
Arbetsuppgifterna går ut på att stötta en patient medan de lär sig att ta hand om sig själva. Det kan innefatta samtal och praktisk hjälp, antingen i sjukhus- eller hemmiljö, samt på andra vårdinrättningar som t.ex. behandlingshem.
De medverkar även vid vårdplanering och ronder, gör bedömningar och utför provtagningar.
Skötare som arbetar med patienter i hemmiljö via kommunen får oftast titeln boendestödjare eller vårdare.