Lön Speciallärare och specialpedagoger m.fl. Bollnäs

Snittlön Speciallärare och specialpedagoger m.fl. i Bollnäs

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: 41600/mån
  • Medel 2022: 41500/mån

Bollnäs

Bollnäs ligger i Sverige och är en tätort i Hälsingland som tillhör Gävleborgs län. Bollnäs har ca 12000 invånare. Det är ett område rikt på natur och sjöar för den som är en naturmänniska. Men det finns även annat att se och göra i Bollnäs.

Aktiviteter och sevärdheter i Bollnäs

Det finns en del aktiviteter och sevärdheter i Bollnäs. De har försökt bevara en del kultur och en populär sevärdhet är Bollnäs kyrka. Om man hellre vill besöka sjöar är sjöarna Voxnan och Varpen värda att besöka. En annan sevärdhet är träslottet i Arbrå som ligger en bit utanför Bollnäs. I denna byggnad kan man ta del av utställningen som finns, man kan ta en mysig fika eller ta en titt i den fina trädgården, det finns också en lekplats för barnen.

Arbetsmarknaden i Bollnäs

Bollnäs är inte en storstad och det innebär att det finns begränsat med jobb liksom i alla småstäder. Många rör sig neråt i landet och söker arbeten, framför allt till storstäder såsom Stockholm. Det är vanligt att människor från småstäder söker arbeten i större städer då det finns begränsat med jobb. Men för det betyder det inte att det inte finns några jobb alls, det finns såklart jobb även i Bollnäs men det är förmodligen lättare att hitta ett jobb på en större ort.


Information om yrket

Dessa två yrkesgrupper tangerar varandra men innebär inte samma arbete. Anställningar kan se väldigt olika ut. Utbildningarna är Specialpedagogprogrammet samt Speciallärarprogrammet. Båda är på 90 poäng på universitetsnivå, på avancerad nivå, vilket innebär att man behöver ha läst en pedagogisk utbildning tidigare och ha minst tre års yrkeserfarenhet, innan man är behörig att söka utbildningarna.

Arbetsuppgifter

Specialpedagogen arbetar övergripande på organisationsnivå inom förskola/skola och stödjer personal, så att de kan arbeta med eleverna på bästa sätt. Specialpedagogen kan göra utredningar om elevers behov av stöd, skriva åtgärdsprogram (ÅP) och i vissa fall även göra specifika insatser för en elev eller mindre elevgrupper.

Specialläraren arbetar mer direkt med elever, har läst en specifik inriktning för fördjupad kunskap inom läs/skriv, matematik eller hörselnedsättning. Specialläraren arbetar vanligen inte på organisationsnivån, utan direkt mot elevgruppen, i samarbete med övrig personal. Denne kan också göra kartläggningar och ÅP.

Arbetsmiljö

Båda yrkesgrupperna arbetar inom alla skolformer. Det är viktigt att vara flexibel och stresstålig. Man kan vara anställd centralt av kommunen eller direkt på en skola.

Rulla till toppen