Snittlön Flygmekaniker m.fl. i Dalarnas
- Män 2021: ../mån
- Kvinnor 2021: ../mån
- Medel 2021: ../mån
Dalarnas län
Dalarnas län, beläget i mellersta Sverige, är känt för sina djupa skogar, gruvor och höga fjäll.
Största kommun och residensstad är Falun, medan länets största stad är Borlänge.
Länet är ett av de sex län som angränsar till Norge i väst.
Gruv- och metallnäringen har länge varit en central punkt i Dalarnas ekonomi.
Ett tecken på detta är länets gamla namn, vilket fram till årsskiftet 1997 var Kopparbergs län, som i sin tur hänvisar till Stora Kopparberget.
Utöver gruvnäringen är skogsnäringen och turismen viktig i länet.
Sälen och Idre fjäll i norr är populära skidorter, både nationellt och internationellt.
Länet är också hem och födelseplats till världens längsta långlopp på skidor, Vasaloppet.
Information om yrket
För att få arbeta som flygmekaniker krävs oftast eftergymnasial utbildning. Det går att studera till flygmekaniker på högskolenivå, exempelvis via flygingenjörsprogrammet. Det finns också ett gymnasialt program där eleverna studerar till flygmekaniker/flygtekniker, nämligen via flygteknikutbildningen. Efter avklarade studier kan en flygmekaniker arbeta inom flygvapnet, hos civila flygbolag eller inom flygindustrin.
Arbetsuppgifter
Arbetet innebär främst underhåll, tillsyn och reparationer av flygplan. Då ett flygplan har använts i tjänst under en viss period skall det ses över. Det är flygmekanikern som ansvarar för att eventuella fel uppmärksammas och åtgärdas. Flygmekanikern skall också hålla koll på besiktningstiden för de olika fordonen. Besiktningstiden kan variera beroende på fordonens storlek och/eller användningsområde.
Arbetsmiljö
Att arbeta som flygmekaniker innebär ett stort ansvar. Dels över flygplanen, dels över andra medarbetares säkerhet. Det ställs således krav på att flygmekaniker är ytterst noggranna när de utför sitt arbete. Vidare ställs det krav på att flygmekaniker är flexibla eftersom det ständigt sker förändringar inom flygbranschen. Förändringarna avser dels ny teknik, dels nya och/eller skärpta regelverk.