Lön Miljö- och hälsoskyddsinspektörer Ekerö

Snittlön Miljö- och hälsoskyddsinspektörer i Ekerö

  • Män 2022: 41300/mån
  • Kvinnor 2022: 39700/mån
  • Medel 2022: 40200/mån

Ekerö

Ekerö kommun är belägen i Stockholms län och ser en stadigt växande befolkning tack vare närheten till Stockholms centrala delar där många arbetar eller studerar. Andelen högutbildade i kommunen är 31,3 % vilket är högre än snittet i landet (27 %). Det kan ligga till grund för den sjundeplats som kommunen innehar avseende högsta medianinkomst per capita.

Företagen i kommunen är många, cirka 3 700, men ökar också med över 200 per år. De flesta av dessa mår bra vilket gör att man ser få konkurser. En anledning kan vara att många av företagen är små, 90 % har mellan noll och fyra anställda.

Det finns en hel del att se och göra i kommunen. Bland annat kan man besöka de två världsarven Drottningholm och Birka, gå många mil längs de vackra vandringslederna, åka slalom i Ekebyhovsbacken eller, om det är en god vinter, åka skridskor på Mälaren.

Ekerö erbjuder mängder av boendemöjligheter oavsett om du vill bo i lägenhet eller hus, stadsnära eller på landet. Vattnet lockar många och det har bidragit till flertalet nya vattennära bostadsområden. Många unga flyr dock kommunen. Fler än var tredje person i åldersspannet 20-24 år väljer att lämna Ekerö (2018). Generellt flyttar denna grupp till Stockholm, Solna och Sundbyberg och en bidragande orsak kan vara infrastrukturen, att det är långt att pendla till universiteten och högskolorna inne i Stockholm.


Information om yrket

Miljö- och hälsoskyddsinspektörer kan vara anställda inom offentlig sektor, som på kommunala miljökontor, eller inom privata företag. Inom begreppet miljö- och hälsoskyddsinspektör kan även livsmedelsinspektioner ingå men vanligtvis har livsmedelsinspektörer en egen titel med andra arbetsuppgifter.

Arbetsuppgifter

Miljö- och hälsoskyddsinspektörer bedriver tillsyn för att säkerställa att lagstiftningen efterföljs inom verksamheter och av privatpersoner. Arbetsuppgifterna kan skilja mellan en miljöinspektör och en hälsoskyddsinspektör men i många anställningar ingår båda fälten i arbetsuppgifterna.

Beroende på inriktning kan arbetsuppgifter innebära att göra okulära inspektioner eller mätning och provtagning av mark och vatten, industriella verksamheter, privata avloppssystem, buller och inomhusmiljöer.

Inspektören rapporterar om resultatet av sin undersökning och det är viktigt att vara uppdaterad kring aktuell lagstiftning för att bedriva ett rättssäkert arbete.

Arbetsuppgifterna är breda och ovan beskrivna uppgifter är exempel på vad som kan ingå.

Arbetsmiljö

Arbetsmiljön är ofta varierande och resor med bil brukar förekomma varpå B-körkort krävs vid många anställningar. De administrativa uppgifterna bedrivs på kontor och det praktiska arbetet kan vara förlagt både inom- och utomhus.

Rulla till toppen