Lön Studie- och yrkesvägledare Ekerö

Snittlön Studie- och yrkesvägledare i Ekerö

  • Män 2022: 35200/mån
  • Kvinnor 2022: 38800/mån
  • Medel 2022: 38200/mån

Ekerö

Ekerö kommun är belägen i Stockholms län och ser en stadigt växande befolkning tack vare närheten till Stockholms centrala delar där många arbetar eller studerar. Andelen högutbildade i kommunen är 31,3 % vilket är högre än snittet i landet (27 %). Det kan ligga till grund för den sjundeplats som kommunen innehar avseende högsta medianinkomst per capita.

Företagen i kommunen är många, cirka 3 700, men ökar också med över 200 per år. De flesta av dessa mår bra vilket gör att man ser få konkurser. En anledning kan vara att många av företagen är små, 90 % har mellan noll och fyra anställda.

Det finns en hel del att se och göra i kommunen. Bland annat kan man besöka de två världsarven Drottningholm och Birka, gå många mil längs de vackra vandringslederna, åka slalom i Ekebyhovsbacken eller, om det är en god vinter, åka skridskor på Mälaren.

Ekerö erbjuder mängder av boendemöjligheter oavsett om du vill bo i lägenhet eller hus, stadsnära eller på landet. Vattnet lockar många och det har bidragit till flertalet nya vattennära bostadsområden. Många unga flyr dock kommunen. Fler än var tredje person i åldersspannet 20-24 år väljer att lämna Ekerö (2018). Generellt flyttar denna grupp till Stockholm, Solna och Sundbyberg och en bidragande orsak kan vara infrastrukturen, att det är långt att pendla till universiteten och högskolorna inne i Stockholm.


Information om yrket

Studie- och yrkesvägledare är en yrkesgrupp i offentlig sektor. En studie- och yrkesvägledare arbetar antingen på en grundskola, på gymnasiet, på universitet eller högskola. En SYV arbetar med att ge människor råd inför val av studier och yrke.

Arbetsuppgifter

Studie- och yrkesvägledare har till uppgift att ge elever och studenter information i syfte att de ska kunna göra välgrundade val av studier och yrken. En studie- och yrkesvägledare på grundskolan träffar elever på högstadiet för att ge information och fakta inför deras val av gymnasium. På gymnasieskolan ger studie-och yrkesvägledarna information om möjligheter till fortsatta studier efter studenten eller om eleven ska avbryta gymnasiestudierna. På universitet- och högskolor ger studievägledarna råd om val inom utbildningen samt byte till andra studier eller annan studieort.

Arbetsmiljö

En studievägledare har en god anställningstrygghet och bra arbetsmiljöförhållanden. Arbetstempot kan dock variera mycket över ett arbetsår. En studie- och yrkesvägledare på en grundskola har ofta mycket att göra inför gymnasievalet medan arbetsbördan kan vara mindre i början av terminen.

Rulla till toppen