Snittlön Ingenjörer och tekniker inom kemi och kemiteknik i Eksjö
- Män 2023: 40800/mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 40600/mån
Eksjö
Eksjö är en tätort som ligger i Eksjö kommun i Jönköpings län i Småland. I Eksjö bor cirka 10.700 invånare. Eksjö är känt för att hålla många militära inrättningar och har haft flera regementen sedan 1600-talet. I dagsläget består Eksjö av Göta ingenjörregemente, Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum, förkortat SWEDEC, stora delar av Försvarsmaktens logistik samt Norra Smålandsgruppen. Garnisonen, som det kallas, är en av Eksjös största arbetsgivare som i dagsläget förser över 500 Eksjöbor med arbete.
Vanliga arbeten i Eksjö
Förutom det militära som tidigare nämnts så har även Eksjö en stor del anställda inom mindre industrier som mekaniska verkstäder och snickerier. Man hittar cirka ett 30-tal etablerade snickerier i Eksjö tätort idag, vilket är ganska mycket med tanke på befolkningsmängden.
7 större stadsdelar
Eksjö är uppdelat i 7 olika stadsdelar där befolkningsmängden varierar en del. De största och mest kända stadsdelarna i Eksjö är Kvarnarp, Kaffekullen, Orrhaga, Grevhagen, Sjöängen, Bykvarn och Västra Brudbadet. Dessa stadsdelar ligger mer eller mindre inom stadskärnan eller lite utanför, men alla i anslutning till Eksjö tätort. I Eksjö och dess stadsdelar finns en hel del olika sevärdheter för turister. Eksjö är vad många skulle kalla en typisk småländsk idyll med mycket dalar, ängar och vacker natur.
Information om yrket
Den vanligaste arbetsplatsen för en ingenjör i kemi och kemiteknik är i ett labb. Där arbetar de med analyser och kontroller. Detta för att säkerställa kvaliteten hos råvaror eller färdiga produkter. Det kan vara för en myndighet eller i ett forskningslaboratorium på ett universitet eller högskola. Både för att utveckla nya läkemedel eller nya produkter av andra slag. Som grund krävs en civilingenjörsutbildning och därefter är det möjligt att specialisera sig till kemiingenjör.
Arbetsuppgifter och utbildning
En tekniker inom kemi och kemiteknik underhåller system och arbetar för att de nuvarande systemen ska fungera så väl som möjligt. De är också med om att ta fram de mest hållbara lösningarna inom framförallt miljö och klimat. Även här krävs en civilingenjörsutbildning som grund och sedan att man specialiserar sig. Det går att göra på Chalmers och flera andra universitet runt om i Sverige. Det finns också goda möjligheter att arbeta utomlands.