Snittlön Meteorologer i Enköping
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Enköping
Enköping ligger beläget i Uppland och har 22 600 invånare (räknat 2015). Staden räknas till att vara den 57:e största staden i Sverige. Tacka vare sina många parker benämns ofta staden som parkernas stad. Här finns rikligt med planteringar och strövområden i det gröna för de naturintresserade. Genom den vackra lilla orten rinner Enköpingsån och redan 1965 kom deras slogan som lyder: Sveriges närmaste stad. Exakt vad man menar med detta är ännu inte känt, men staden har en relativ närhet till flera större städer, däribland Stockholm inom pendlaravstånd.
Stadens vanligaste yrken
I Enköping jobbar många som småföretagare. Även inom sjukvården finns många yrken placerade här, och hit räkans allt ifrån sjuksköterskor till specialutbildade läkare. Enköping har ett fint konstmuseum och värnar om sitt rika kulturliv. För konstnärer och musiker finns en hel del stöd hos kommunen att söka efter. I Enköping kan man via kommunen bland annat utbilda sig på följande sätt:
- Komvux, med utbildningar som pågår i tio veckor
- Massor av trädgårdsmästarutbildningar som kan leda till jobb direkt efter avslutade studier
- Utbildning till ventilationsingenjör, vilket sker på yrkeshögskolenivå - förkunskapskraven till denna utbildning är att man har ett betyg från åtminstone gymnasiet och utbildningen är två år lång.
Information om yrket
Meteorolog är ett naturvetenskapligt yrke. Meteorologer arbetar med att samla in, sammanställa och observera väder från olika väderstationer och satelliter. Som meteorolog i Sverige kan du arbeta som väderpresentatör på tv eller radio, vid Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI), på flygplatser, som forskare på ett universitet eller inom försvarsmakten.
Arbetsuppgifter
Meteorologen räknar med datorns hjälp ut hur temperatur, vindar, fuktighet och moln kommer att vara och förändras den närmaste tiden i en väderprognos. En marinmeteorolog är specialiserad på väderprognoser för strömmar, vindar, isbildning och vattenstånd till havs. En TV-meteorolog presenterar vädret för allmänheten på tv.
Utbildning
För att bli meteorolog är det bra om man på gymnasiet läser det naturvetenskapliga programmet för att senare studera vidare på universitet eller högskola. Då kan du välja fysikerprogrammet. Därefter kan du läsa vidare till en master och välja att inrikta dig på meteorologi.
Arbetsmiljö
Många meteorologer arbetar i en kontorsmiljö, där är det vanligt med olika belastningsskador. I förebyggande syfte krävs en varierad arbetsställning och anpassningsbar utrusning.