Lön Barnskötare Eskilstuna

Snittlön Barnskötare i Eskilstuna

  • Män 2019: 23300/mån
  • Kvinnor 2019: 23500/mån
  • Medel 2019: 23500/mån

Eskilstuna

Eskilstuna är en gammal industristad som befinner sig i ett spännande skede. Staden ligger vackert vid Eskilstunaån, i Södermanlands län och har ungefär 69816 invånare i tätorten och 105924 i kommunen (2018).Det går lätt och smidigt att ta sig från storstaden till Eskilstuna med Mälarbanan på lite över en timme.

Staden har gamla anor och kom till under medeltiden. Under den industriella revolutionen var stålet. Än idag är industrin betydande och Volvo och Assa ger sysselsättning.

Arbete och studier

Många Eskilstunabor är anställda i kommunen. Det finns också många småföretagare i kommunen. Även länssjukhuset är en stor arbetsplats. Volvo är också en stor arbetsgivare här.
I Eskilstuna logistikpark växer det fram stora möjligheter till arbete: Amazon flyttade dit hösten 2020 och Coop kommer att flytta sin varuterminal dit.
Mälardalens högskola ligger centralt i staden. Högskolan ska bli universitet 2022.

Fritid

Det finns fina möjligheter till friluftsliv. I friluftsområdet Vilsta kan man åka skidor både utför och i spår. Sörmlandsleden är en populär vandringsled. På sommaren finns många möjligheter till bad. Stranden vid slottet Sundbyholm, där delar av programmet Bonde söker fru spelas in varje år, är välbesökt.

Miljö

Miljöansvar präglar orten. Innevånarna följer ett system för sortering och återvinning som har kopierats utomlands. På Retuna återbruksgalleria kan man bland annat köpa möbler från IKEA Second hand Eskilstuna. Här finns också en ettårig utbildning i återbruk och design.


Information om yrket

Yrkestiteln barnskötare fås genom att gå utbildningen [Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är också möjligt att läsa utbildningen som lärlingsutbildning via Komvux och via vissa folkhögskolor. En barnskötare är oftast anställd av kommunen och arbetar inom förskola/skola, men kan också hitta privata anställningar.

Arbetsmiljö

På en förskola finns många arbetsuppgifter och barnskötaren arbetar i ett arbetslag, tillsammans med andra barnskötare och förskollärare. Utgångspunkten för det arbete som sker på en förskola är läroplanen för förskolan, som utarbetas av Skolverket. Det pedagogiska huvudansvaret ligger på förskollärare men i det vardagliga arbetet behöver även barnskötaren veta vad uppdraget innebär. Arbetet är omväxlande och kräver att du kan samarbeta i grupp och att du är lyhörd för barns behov.

Arbetsuppgifter

Barnen ska kunna känna sig trygga på förskolan, samtidigt som de utvecklas. Barnskötaren kan ansvara för lässtunder, pedagogiska lekar, gruppaktiviteter utomhus som exempelvis utflykter där barnen får undersöka naturen. Samtidigt finns rent praktiska inslag, som att hjälpa barnen vid matstunder, byta blöjor, tvätta händer, klä på barn ytterkläder eller trösta när barn är ledsna.

Rulla till toppen