Fackföreningar fackförbund i Sverige

Det kan vara väldigt svårt att bli hörd på arbetsplatsen om man är ensam om att vilja ändra på något, ännu svårare kan det vara att klara sig på svensk a-kassa om man skulle förlora arbetet. Ofta medför det mer risk än fördelar att sticka upp huvudet och kräva förändringar, men om man går tillsammans i en grupp är det mer troligt att arbetsgivaren lyssnar på vad man har att säga. Detta är principen bakom facket. Under många år har de arbetat för att förbättra arbetsvillkor och löner för de miljoner av personer som är medlemmar. Förhandlingar som ligger på en högre nivå, med större backning, har större chans att lyckas.

Olika typer av fackföreningar

Man väljer ofta att bli medlem i facket i en specialiserad förening utifrån det arbete man har. Det finns en fackförening för nästan varje yrkesgrupp, eller för t.ex alla som jobbar i privatsektor. Lärarnas riksförbund, Sveriges arkitekter, Psykologförbundet och många fler som ni kan se ovan. Men det finns även fack som är lite mer allmänna i sin inriktning, så de passar för flera grupper. Svenska kommunal arbetarförbundet, till exempel, passar för alla som är kommunalanställda. Inom denna grupp finns flera olika yrken.

Många fackföreningar är sedan samlade i fackförbund. Dessa i sin tur hör till en ännu större organisation. Här kan nämnas Sveriges akademikers Centralorganisation och Tjänstemännens Centralorganisation, som tillsammans har över en miljon medlemmar. Saco är en organisation med 22 olika fackförbund och yrkesförbund under samma organisation. TCO består av 15 medlemsförbund. Tillsammans har de ännu större inflytande på arbetssituationen.

Vad gör facket?

Fackföreningar arbetar aktivt för sina medlemmar. Det är ständiga förhandlingar som måste till för att hjälpa de arbetare som är medlemmar. Mycket har redan gjorts, fackföreningar har en lång historia i Sverige. Men det finns alltid något som kan förbättras. Med nya yrken och yrkessituationer kommer det även upp nya problem som måste diskuteras.

De flesta arbetsplatser idag har så kallade kollektivavtal. Detta är ett skriftligt avtal mellan fackföreningen och arbetsgivaren. På detta sätt vet alla parter vad de har för rättigheter, men även eventuella skyldigheter. I tillägg kan det finnas andra avtal, men dessa kollektivavtal täcker ofta det grundläggande förhållandet mellan arbetsgivare och anställda. Detta är ett resultat av fackföreningarnas arbete.

Fackföreningar har också andra förmåner för sina medlemmar. Man kan få hjälp och stöd vid lagliga problem på sin arbetsplats. De ger information om de olika rättigheter man har. De erbjuder även olika försäkringar till mycket förmånliga priser. Man kan teckna sjukförsäkring, pensionsförsäkring, inkomstersättning och mycket mer. Vissa försäkringar ingår automatiskt när man går med i facket.

Många väljer att vara medlem i facket för att det ger en viss säkerhet och trygghet. Arbetsgivare vet att de inte kan göra vad de vill med en anställd som har uppbackning av facket. Fackföreningarna arbetar även hårt hela tiden med löneförhandlingar. Dessa sker ofta på en laglig nivå som kan vara svårt för en vanlig person att följa.

Fackföreningar har mycket djupa rötter i det svenska samhället, de har hjälpt till att bygga upp det till vad det är idag. Även om vissa fackförbund har förlorat en del medlemmar, har andra växt. Fackföreningar fortsätter alltså att spela en viktig roll i den allmänna arbetsmiljön.

Rulla till toppen