Snittlön Medicinska sekreterare, vårdadministratörer m.fl. i Falköping
- Män 2022: 27000/mån
- Kvinnor 2022: 29200/mån
- Medel 2022: 29100/mån
Falköping
Mellan platåbergen Mösseberg och Ålleberg, i Västra Götalands län, ligger Falköpings kommun. Drygt 30000 invånare rymmer kommunen varav ungefär hälften är bosatta i tätorten. Hit är det lätt att ta sig med både buss och tåg tack vare stadens järnvägsstation. I den gemytliga stadskärnan finns flertalet butiker och caféer. Det finns även ett sorts djur som verkar trivas lite extra bra i kommunen. Falköping har nämligen för några år sedan blivit utsedd till Sveriges kotätaste kommun, det vill säga störst antal kor per invånare. I Falköping finns flertalet grundskolor men även gymnasieskolan Ållebergsgymnasiet samt ett center för vuxenutbildning.
Att göra i Falköping
På Mösseberg finns välbesökta Mössebergs Djurpark som håller öppet året runt. Här finns även en utsiktsplats med ett 35 meter högt torn som ger en fantastisk utsikt över Falbygden. Vintertid rymmer Mösseberg även både skidbacke och skidspår. För den som är intresserad av stadens historia finns Falbygdens Museum och Ekehagens Forntidsby. Ett besök i forntidsbyn är som att resa bakåt i tiden. Här får besökaren uppleva hur det var att leva under just forntiden, antingen genom guidade visningar eller på egen hand. För den som vill går det även att övernatta, och så givetvis i ett forntida hus.
Information om yrket
Som medicinsk sekreterare eller vårdadministratör arbetar man inom sjukvården. Vissa kallar även yrket för läkarsekreterare men idag är det vanligast att säga medicinsk sekreterare.
Arbetsuppgifter
Som medicinsk sekreterare eller vårdadministratör arbetar man främst vid datorn. Man sköter det administrativa åt framför allt läkare, men även åt sjuksköterskor eller annan vårdpersonal. Det kan vara att skriva journalanteckningar, skicka brev till patienten, hantera remisser och boka patienter till mottagningsbesök. Jobbar man på en hälsocentral kan det även ingå receptionsarbete där man möter patienter som kommer för sina bokade besök.
Arbetsmiljö
Vanligast är det att vara anställd inom Sveriges regioner. Men man kan även arbeta åt till exempel privata hälsocentraler. Då arbetet som medicinsk sekreterare eller vårdadministratör är väldigt stillasittande är det viktigt att man håller en god ergonomi då man sitter vid datorn och att man håller igång med träningen så att man inte blir stel i axlar och nacke