Snittlön Övrig vård- och omsorgspersonal i Falköping
- Män 2022: 27900/mån
- Kvinnor 2022: 28200/mån
- Medel 2022: 28100/mån
Falköping
Mellan platåbergen Mösseberg och Ålleberg, i Västra Götalands län, ligger Falköpings kommun. Drygt 30000 invånare rymmer kommunen varav ungefär hälften är bosatta i tätorten. Hit är det lätt att ta sig med både buss och tåg tack vare stadens järnvägsstation. I den gemytliga stadskärnan finns flertalet butiker och caféer. Det finns även ett sorts djur som verkar trivas lite extra bra i kommunen. Falköping har nämligen för några år sedan blivit utsedd till Sveriges kotätaste kommun, det vill säga störst antal kor per invånare. I Falköping finns flertalet grundskolor men även gymnasieskolan Ållebergsgymnasiet samt ett center för vuxenutbildning.
Att göra i Falköping
På Mösseberg finns välbesökta Mössebergs Djurpark som håller öppet året runt. Här finns även en utsiktsplats med ett 35 meter högt torn som ger en fantastisk utsikt över Falbygden. Vintertid rymmer Mösseberg även både skidbacke och skidspår. För den som är intresserad av stadens historia finns Falbygdens Museum och Ekehagens Forntidsby. Ett besök i forntidsbyn är som att resa bakåt i tiden. Här får besökaren uppleva hur det var att leva under just forntiden, antingen genom guidade visningar eller på egen hand. För den som vill går det även att övernatta, och så givetvis i ett forntida hus.
Information om yrket
Vård och omsorgspersonal jobbar med att vårda sjuka människor eller personer som är i behov av vård på ett eller annat sätt. Vård och omsorgspersonal kan jobba både på sjukhus men också i patientens hem. Om vård och omsorgspersonal jobbar i patientens hem kallas det för hemtjänst.
Vård och omsorgspersonalens arbetsuppgifter
Vård och omsorgspersonal jobbar med att vårda patienter antingen på sjukhus, vårdcentraler eller i hemmet. Vårdpersonalen tar bland annat blodprover och många andra prover på patienter som är sjuka. Vårdpersonal undersöker även patienter på andra sätt, till exempel lyssnar på hjärtat och lungorna. Stora delen av en vårdpersonals arbetstid går åt till att undersöka och sedan vårda patienter, antingen med medicin eller operation. Resten av tiden skrivs journaler och utförs annat administrativt arbete.
Vårdpersonals arbetsmiljö
Vårdpersonal jobbar på sjukhus, vårdcentraler eller i patientens hem, det är vårdpersonalens arbetsmiljö. På sjukhus finns maskiner och redskap som behövs för att vårda och undersöka en patient. På sjukhus är det kliniskt rent, men det kan vara annorlunda hemma hos en patient.