Lön Meteorologer Falun

Snittlön Meteorologer i Falun

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Falun

Falun är en tätort som ligger i Dalarna. Falun har en yta på 27,17km² och just nu en befolkningsmängd på 37 291 personer. I Falun finns det en akutmottagning och ett sjukhus med inläggningar. Falun klassas faktiskt som ett världsarv och i den här artikeln så kommer vi att gå igenom vad man kan göra och uppleva i just Falun.

Detta kan du göra i Falun

I Falun kan man uppleva och göra en massa olika saker. Du och din familj kan bland annat besöka Falugruva där ni kan få se och uppleva en massa häftiga saker. Ni kan bland annat få en rundtur i nere i gruvan eller gå på museet. Om du besöker Falun på vintern så kan du åka längdskidor eller utförsåkning i de fina backarna. Om du vill shoppa så kan du åka till centrala Falun där det finns köpcentrum, café och restauranger. Du kan också ta en tripp till Borlänge som ligger några få mil bort från Falun där du kan gå på Ikea och Kupolen som är en stor galleria.

Sammanfattning

Falun är en tätort i fina dalarna. När du är i Falun kan du uppleva den fantastiska Falu gruva och få en rundtur nere i gruvan. I Falun finns det också ett stort sjukhus och akutmottagning och det finns även hotell att övernatta på.


Information om yrket

Meteorolog är ett naturvetenskapligt yrke. Meteorologer arbetar med att samla in, sammanställa och observera väder från olika väderstationer och satelliter. Som meteorolog i Sverige kan du arbeta som väderpresentatör på tv eller radio, vid Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI), på flygplatser, som forskare på ett universitet eller inom försvarsmakten.

Arbetsuppgifter

Meteorologen räknar med datorns hjälp ut hur temperatur, vindar, fuktighet och moln kommer att vara och förändras den närmaste tiden i en väderprognos. En marinmeteorolog är specialiserad på väderprognoser för strömmar, vindar, isbildning och vattenstånd till havs. En TV-meteorolog presenterar vädret för allmänheten på tv.

Utbildning

För att bli meteorolog är det bra om man på gymnasiet läser det naturvetenskapliga programmet för att senare studera vidare på universitet eller högskola. Då kan du välja fysikerprogrammet. Därefter kan du läsa vidare till en master och välja att inrikta dig på meteorologi.

Arbetsmiljö

Många meteorologer arbetar i en kontorsmiljö, där är det vanligt med olika belastningsskador. I förebyggande syfte krävs en varierad arbetsställning och anpassningsbar utrusning.

Rulla till toppen