Lön Barnskötare Gävle

Snittlön Barnskötare i Gävle

  • Män 2022: 23700/mån
  • Kvinnor 2022: 24900/mån
  • Medel 2022: 24800/mån

Gävle

Residensstaden Gävle är belägen längs Norrlands kust och ligger i Gävleborgs län. Sett till storleken är staden Norrlands näst största, efter Umeå, och kvalar in på en 14:e plats över Sveriges största städer. Tätorten har cirka 78.000 invånare.

Staden kom till på 1400-talet och var under många år viktig ur svensk handelssynpunkt med dess aktiva hamn och rika fiske. Senare kom staden att bli en viktig industristad med industrier som pappersbruket Billerud Korsnäs, kaffetillverkaren Gevalia och fram till 2014 F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB som tillverkade de populära Ahlgrens Bilar och Läkerol innan de köptes upp av Cloetta. Förutom detta är Gävle även känd för den klassiska Gävlebocken som varje december uppförs på Slottstorget.

Vanliga yrken

Gävle är fortsatt en industristad varför arbete i industri, som till exempel ingenjör, naturligt är ett av de vanligaste yrkena i staden.
Därtill är undersköterska ett vanligt yrke i den norrländska staden där man kan arbeta både hos privat och kommunal vårdgivare.

Gävle Högskola

Gävle Högskola är en relativt stor högskola med cirka 16.000 studenter och en stor bredd på sina utbildningar. Här utbildas bland annat framtidens ekonomer, ingenjörer och specialistsjuksköterskor. På högskolan bedrivs även viktig forskning inom flera områden med fokus på hälsa, psykologi och sociologi.


Information om yrket

Yrkestiteln barnskötare fås genom att gå utbildningen [Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är också möjligt att läsa utbildningen som lärlingsutbildning via Komvux och via vissa folkhögskolor. En barnskötare är oftast anställd av kommunen och arbetar inom förskola/skola, men kan också hitta privata anställningar.

Arbetsmiljö

På en förskola finns många arbetsuppgifter och barnskötaren arbetar i ett arbetslag, tillsammans med andra barnskötare och förskollärare. Utgångspunkten för det arbete som sker på en förskola är läroplanen för förskolan, som utarbetas av Skolverket. Det pedagogiska huvudansvaret ligger på förskollärare men i det vardagliga arbetet behöver även barnskötaren veta vad uppdraget innebär. Arbetet är omväxlande och kräver att du kan samarbeta i grupp och att du är lyhörd för barns behov.

Arbetsuppgifter

Barnen ska kunna känna sig trygga på förskolan, samtidigt som de utvecklas. Barnskötaren kan ansvara för lässtunder, pedagogiska lekar, gruppaktiviteter utomhus som exempelvis utflykter där barnen får undersöka naturen. Samtidigt finns rent praktiska inslag, som att hjälpa barnen vid matstunder, byta blöjor, tvätta händer, klä på barn ytterkläder eller trösta när barn är ledsna.

Rulla till toppen