Lön Träarbetare, snickare m.fl. Gävle

Snittlön Träarbetare, snickare m.fl. i Gävle

  • Män 2020: 31500/mån
  • Kvinnor 2020: ../mån
  • Medel 2020: 31400/mån

Gävle

Residensstaden Gävle är belägen längs Norrlands kust och ligger i Gävleborgs län. Sett till storleken är staden Norrlands näst största, efter Umeå, och kvalar in på en 14:e plats över Sveriges största städer. Tätorten har cirka 78.000 invånare.

Staden kom till på 1400-talet och var under många år viktig ur svensk handelssynpunkt med dess aktiva hamn och rika fiske. Senare kom staden att bli en viktig industristad med industrier som pappersbruket Billerud Korsnäs, kaffetillverkaren Gevalia och fram till 2014 F. Ahlgrens Tekniska Fabrik AB som tillverkade de populära Ahlgrens Bilar och Läkerol innan de köptes upp av Cloetta. Förutom detta är Gävle även känd för den klassiska Gävlebocken som varje december uppförs på Slottstorget.

Vanliga yrken

Gävle är fortsatt en industristad varför arbete i industri, som till exempel ingenjör, naturligt är ett av de vanligaste yrkena i staden.
Därtill är undersköterska ett vanligt yrke i den norrländska staden där man kan arbeta både hos privat och kommunal vårdgivare.

Gävle Högskola

Gävle Högskola är en relativt stor högskola med cirka 16.000 studenter och en stor bredd på sina utbildningar. Här utbildas bland annat framtidens ekonomer, ingenjörer och specialistsjuksköterskor. På högskolan bedrivs även viktig forskning inom flera områden med fokus på hälsa, psykologi och sociologi.


Information om yrket

Som träarbetare eller snickare är man vanligen anställd hos ett bygg- eller anläggningsföretag. Man kan också vara egenföretagare inom yrket.

Arbetsuppgifter

Träarbetaren arbetar med renovering, nybyggnation eller ombyggnation av hus, lokaler, och bostäder. Man kan också bygga broar eller andra konstruktioner. Ritningsläsning är en stor del av arbetet men träarbetaren har också flera andra arbetsuppgifter under byggets gång. En träarbetare eller snickare kan också arbeta med att till exempel konstruera möbler. Som träarbetare behöver man ofta också välja material efter hållfasthet och efter vad som ska byggas. Just studier av olika material är ofta något som ingår i träarbetarens arbetsuppgifter.

Arbetsmiljö

Träarbetaren samarbetar ofta med andra yrkesgrupper när det gäller större arbeten. Arbetet kan ske inomhus eller utomhus och hög höjd förekommer. När det gäller träarbetare som arbetar med byggnation kan flexibilitet angående arbetsort krävas då byggena ofta ligger på olika ställen. Många gånger är arbetet fysiskt krävande med det finns en hel del hjälpmedel som kranar och elektriska verktyg.

Rulla till toppen