Lön Förskollärare Hallstahammar

Snittlön Förskollärare i Hallstahammar

  • Män 2022: 31800/mån
  • Kvinnor 2022: 33100/mån
  • Medel 2022: 33000/mån

Hallstahammar

Hallstahammar ligger i Sverige och är en tätort som tillhör Västmanlands län. I Hallstahammar finns ca 15000 invånare och orten är en gammal bruksort med metallindustri. Hallstahammar ligger intill Strömsholms kanal eller Kolbäcksån som den också kallas. 1 januari 2010 ingick Hallstahammar i förvaltningsområdet för finska språket, vilket innebär att det garanterar vissa rättigheter för de invånare som talar finska.

Sevärdheter i Hallstahammar

Det är mycket historia och kultur i Hallstahammar och därför finns det mycket sådant att upptäcka. Man kan till exempel besöka kanalmuseet "Skantzen", som ligger tätt intill Skantzsjön, därav namnet. Men det bjuds också på sommarcaféer, skolmuseum och musikkvällar på Skantzen. Strömsholms slott är också en sevärdhet i Hallstahammar och värt att besöka. Strömsholms slott tillhör gustaviansk stil och innehar svenskt måleri. Strömsholms slott är ett hippologiskt centrum och varje år har man hästtävlingar.

Häljesta hällristningar

I närheten av Hallstahammar kan man upptäcka Häljesta hällristningar. På två av hällarna finns 225 stycken ristningar med olika symboler och figurer, vilka är Västmanlands största hällristningar. Hällristningarna upptäcktes på 1900-talet och det var väldigt ovanliga motiv och okända mönster. I Bohuslän har man hittat liknande hällristningar och de upptäcktes ungefär samtidigt. Man vet inte om de har någon sammankoppling men avbildningarna är väldigt lika.


Information om yrket

Förskollärare blir man efter att ha gått Förskollärarutbildningen på universitetsnivå. Många har dessförinnan gått Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är inget krav, men rätt behörighet krävs innan ansökan. Vanligen är förskollärare anställda av kommunen eller av privata förskolor.

Arbetsuppgifter

Förskolläraren ingår i ett team med andra förskollärare och barnskötare. Denne ansvarar oftast för en avdelning på en förskola och det är förskolläraren som har det pedagogiska ansvaret, utifrån vad som står i Skolverkets läroplan för förskolan. Dock samarbetar all personal runt både pedagogiska inslag som bokläsning, pedagogiska lekar och utflykter. Utöver detta finns praktiska inslag som pedagogisk måltid tillsammans med barnen, ha kontakt med föräldrar, ordna föräldramöten, och dokumentera barnens utveckling.

Arbetsmiljö

Beroende på anställning ser arbetsmiljön olika ut. Det finns förskolor med flera eller få avdelningar, och det finns olika inriktningar som påverkar miljön (t.ex. Montessoriförskola eller "Ur och skur"). Det är viktigt att förskolläraren är handlingskraftig, lyhörd, flexibel och inte rädd för att rycka in där det behövs. En del av arbetstiden vistas förskolläraren också utomhus med barnen.

Rulla till toppen