Lön Lantmätare Hallstahammar

Snittlön Lantmätare i Hallstahammar

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 44200/mån

Hallstahammar

Hallstahammar ligger i Sverige och är en tätort som tillhör Västmanlands län. I Hallstahammar finns ca 15000 invånare och orten är en gammal bruksort med metallindustri. Hallstahammar ligger intill Strömsholms kanal eller Kolbäcksån som den också kallas. 1 januari 2010 ingick Hallstahammar i förvaltningsområdet för finska språket, vilket innebär att det garanterar vissa rättigheter för de invånare som talar finska.

Sevärdheter i Hallstahammar

Det är mycket historia och kultur i Hallstahammar och därför finns det mycket sådant att upptäcka. Man kan till exempel besöka kanalmuseet "Skantzen", som ligger tätt intill Skantzsjön, därav namnet. Men det bjuds också på sommarcaféer, skolmuseum och musikkvällar på Skantzen. Strömsholms slott är också en sevärdhet i Hallstahammar och värt att besöka. Strömsholms slott tillhör gustaviansk stil och innehar svenskt måleri. Strömsholms slott är ett hippologiskt centrum och varje år har man hästtävlingar.

Häljesta hällristningar

I närheten av Hallstahammar kan man upptäcka Häljesta hällristningar. På två av hällarna finns 225 stycken ristningar med olika symboler och figurer, vilka är Västmanlands största hällristningar. Hällristningarna upptäcktes på 1900-talet och det var väldigt ovanliga motiv och okända mönster. I Bohuslän har man hittat liknande hällristningar och de upptäcktes ungefär samtidigt. Man vet inte om de har någon sammankoppling men avbildningarna är väldigt lika.


Information om yrket

Att jobba som lantmätare handlar om geografisk information på olika sätt och hur marken ska användas och förädlas. All mark är indelad i fastigheter, det kan vara allt från bebyggda tomter till skogsmark, och man beslutar om indelningen av dessa. En lantmätare behöver därför kunskaper i både teknik, juridik och ekonomi.

Arbetsuppgifter

Lantmätaren har många arbetsuppgifter. De hjälper till när fastighetsgränser ska dras och beslutar hur avstyckningen ska göras och ger råd vid förhandlingar om det är oklart var gränserna går. Sådana tjänster efterfrågas bland annat av privatpersoner, kommuner och företag. De planerar också flygfotograferingar och utvärderar fotona, de utför mätningar och sammanställer mätdata samt framställer och uppdaterar kartor. Lantmätare jobbar ofta på Lantmäteriet, myndigheten med ansvar för bland annat geografisk information och fastighetsindelning, men även i kommuner och för företag.

Utbildningar

Det finns utbildningar till lantmätare på universitet, högskolor och yrkeshögskolor på både kandidat-, magister- och masternivå och med olika intresseinriktningar för olika slags lantmätare.

Rulla till toppen