Lön Matroser och jungmän m.fl. Hallstahammar

Snittlön Matroser och jungmän m.fl. i Hallstahammar

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Hallstahammar

Hallstahammar ligger i Sverige och är en tätort som tillhör Västmanlands län. I Hallstahammar finns ca 15000 invånare och orten är en gammal bruksort med metallindustri. Hallstahammar ligger intill Strömsholms kanal eller Kolbäcksån som den också kallas. 1 januari 2010 ingick Hallstahammar i förvaltningsområdet för finska språket, vilket innebär att det garanterar vissa rättigheter för de invånare som talar finska.

Sevärdheter i Hallstahammar

Det är mycket historia och kultur i Hallstahammar och därför finns det mycket sådant att upptäcka. Man kan till exempel besöka kanalmuseet "Skantzen", som ligger tätt intill Skantzsjön, därav namnet. Men det bjuds också på sommarcaféer, skolmuseum och musikkvällar på Skantzen. Strömsholms slott är också en sevärdhet i Hallstahammar och värt att besöka. Strömsholms slott tillhör gustaviansk stil och innehar svenskt måleri. Strömsholms slott är ett hippologiskt centrum och varje år har man hästtävlingar.

Häljesta hällristningar

I närheten av Hallstahammar kan man upptäcka Häljesta hällristningar. På två av hällarna finns 225 stycken ristningar med olika symboler och figurer, vilka är Västmanlands största hällristningar. Hällristningarna upptäcktes på 1900-talet och det var väldigt ovanliga motiv och okända mönster. I Bohuslän har man hittat liknande hällristningar och de upptäcktes ungefär samtidigt. Man vet inte om de har någon sammankoppling men avbildningarna är väldigt lika.


Information om yrket

En jungman är en titel för en person som arbetar på fartyg inom sjöfart i handelsflottan och är ny i tjänsten inom däcksavdelningen. Efter tre månaders arbetslivserfarenhet som jungman, har man officiellt behörighet. En matros är en mer erfaren sjöman med större ansvarsområde som arbetar till sjöss precis som en jungman.

Arbetsuppgifter

En jungman får i ansvar att sköta fartygets kranar och truckar eller bevakningsuppdrag över lastutrymmen med stöldbegärligt gods. Som jungman är man med vid olika lastningar och lossningar av fartyget. En matros arbetar med att underhålla fartyget i form av reparationer, målning, smörjning eller att hålla rent. Matrosen går också säkerhetsrundor, hanterar trossar och håller utkik från bryggan.

Arbetsmiljö

Arbetsmiljön för både jungman och matros kan innebära både inomhus- och utomhusarbete. Man får varierande arbetsuppgifter och får träffa mycket människor Då man arbetar mycket ute till sjöss, krävs det att man tål en sjögångar. Goda säkerhetsföreskrifter finns och om de följs får man en trygg arbetsmiljö med mycket varierande och utvecklande uppgifter.

Rulla till toppen