Lön Specialistläkare Härnösand

Snittlön Specialistläkare i Härnösand

  • Män 2022: 86600/mån
  • Kvinnor 2022: 85900/mån
  • Medel 2022: 86200/mån

Härnösand

Härnösand är en liten stad med drygt 25 000 invånare som idag satsar på att skapa en företagsam ort med personlig livsmiljö. Näringslivet, kommunen och andra aktörer arbetar tillsammans för att utveckla staden framåt. Som ett led i det byggs fler än 100 nya bostäder invid vatten, grönområden och andra platser med liknande attraktiva attribut.

Härnösand har en levande stadskärna med flertalet butiker och ett par hotell och vandrarhem för besökaren. Dock satsar man på att bygga nytt hotell, camping och vindkraftpark för att ytterligare möta behov hos såväl besökare som invånare. Många invånare arbetar inom besöksnäringen som bland annat ser kryssningsbåtar lägga till för att besöka något av de många genuina besöksmålen.

Det finns flertalet innovativa företag i Härnösand men också många äldre, stabila företag inom diverse olika branscher. Ett par större myndigheter finns på orten, bland andra Trafikverket och Länsstyrelsen. Vid sidan av besöksnäringen arbetar många inom kunskapsintensiva tjänster för såväl stora internationella bolag som mindre, nationella dito men många som bor i Härnösand arbetar i någon av de pendlingsbelägna städerna Sundsvall, Örnsköldsvik, Timrå eller Kramfors.

Här råder ingen bostadsbrist varför du kan välja om du vill bo inne i stan, i ett närbeläget bostadsområde eller "på landet". Du kan hyra eller köpa eget, bo nära vatten eller mitt i skogen - oavsett var du väljer att bo har du nära till allt.


Information om yrket

Efter en specialisttjänstgöring på minst 5 år övergår en ST-läkare till att bli en specialistläkare. Det finns en rad olika områden att specialisera sig inom, bland annat neurologi, psykiatri och allmänmedicin.

Arbetsuppgifter

De främsta arbetsuppgifterna för en specialistläkare, oavsett specialitet, är att utreda patienter, ställa diagnos samt att ge den behandling och vård som krävs. Vidare är läkaren ansvarig för att ge information, hälsoråd samt att upplysa om eventuella biverkningar till följd av olika behandlingar/medicineringar. Specialistläkare kan vara anställda på sjukhus, inom primärvård eller på privata läkarmottagningar. En specialistläkare kan också bedriva en egen klinik inom sitt kompetensområde, föreläsa eller forska.

Arbetsmiljö

Inom hälso- och sjukvård ställs det höga krav på specialistläkare, då de tillhör den arbetskategori som har högst medicinsk kompetens. Inom vissa områden är specialistläkare en bristvara, som till exempel inom gynekologi, vilket gör att specialistläkare får arbeta ofta och mycket. Det är också vanligt att specialistläkare ansvarar för flera ST-läkare samt har bredare kunskaps- och ansvarsområden på en arbetsplats. Således uppstår arbetsanhopningar emellertid.

Rulla till toppen