Lön Chefer och ledare inom trossamfund Helsingborg

Snittlön Chefer och ledare inom trossamfund i Helsingborg

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Helsingborg

Helsingborg ligger i Skåne och är den svenska ort som ligger allra närmast Danmark. I Helsingborg bor ca 112 000 invånare. Det är enkelt att åka mellan Helsingborg och Helsingör i Danmark, och många människor arbetspendlar i regionen. Helsingborg ingår i vad som kallas Öresundsregionen vilket är en samarbetsregion mellan Skåne och delar av östra Danmark.

Shopping i centrum kan göras längs Sveriges äldsta gågata: Kulla gågata. Här finns mängder av butiker och mysiga caféer. Drottninggatan är en annan välbesökt gata, med teatrar och gallerier. I Helsingborg finns också flera väldigt trevliga parker. En annan viktig detalj med Helsingborg är förstås alla stränder. Här finns mänger av fina badplatser att njuta av.

Historia

Namnet Helsingborg kan spåras ända till 1000-talet så områdets historia kan följas ända till vikingatiden. Platsen vid vattnet Öresund och dess närhet till Danmark var förstås en viktig strategisk punkt. Under medeltiden var Helsingborg, med sitt slott, en av de platser i Norden som var mäktigast. Flera strider och oroligheter i området mellan Sverige och Danmark har påverkat Helsingborg men från 1700-talet har det varit fred och orten har kunnat växa och frodas.

Jobb och utbildning

IKEA är ett känt företag med stor etablering i Helsingborg. Det finns flera företag som arbetar med kommunikation, livsmedel och kemi. Vad gäller högre utbildning finns Campus Helsingborg som är en del av Lunds Universitet.


Information om yrket

Det finns många olika trossamfund. De utgörs av medlemmar som har samma religiösa livsåskådning och deras verksamhet består bland annat av gudstjänster, undervisning och social omsorg. Samfundsledarna är de främsta företrädarna för rörelsen och ansiktet utåt. De största trossamfunden i Sverige är Svenska kyrkan, frikyrkliga samfund, islamiska samfund samt ortodoxa och katolska kyrkor.

Ledarens uppgifter och egenskaper

Ledaren för ett samfund är den ytterst ansvariga för rörelsen. De ska naturligtvis bekänna sig till trosrörelsens lära och representera dess värderingar och de ska kunna kommunicera tron till omvärlden och kunna föra teologiska debatter. De ansvarar för strategier, opinion och representation. Man behöver också ha god organisationsförmåga och se vilka behov som finns.

Att bli vald till samfundsledare

Att leda en trosrörelse är ett förtroendeuppdrag som man blir vald till. För att bli vald behöver man ha mycket god kunskap om och erfarenhet från samfundet, så en vanlig bakgrund är präst eller pastor.

Rulla till toppen