Lön Brandingenjörer och byggnadsinspektörer m.fl. Hudiksvall

Snittlön Brandingenjörer och byggnadsinspektörer m.fl. i Hudiksvall

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 38600/mån

Hudiksvall

Hudiksvall ligger i Gävleborgs län och tätorten hade vid den senaste folkräkningen ungefär 15 000 invånare. I kommunen i stort bor drygt 37 500 personer. Hudiksvall är kanske mest känd för sin teaterverksamhet som går under parollen Glada Hudik.

Kommunen är naturskön och ligger längs med kusten. Under vinterhalvåret erbjuds många möjligheter till vintersporter och andra utomhusaktiviteter. I kommunen finns möjlighet att uppleva ett rikt friluftsliv, med bland annat fiske, såväl sommar- som vintertid. Hagmyrens travbana ligger i anslutning till tätorten och står regelbundet värd för flera större travlopp.

I centrala Hudiksvall finns ett större antal butiker, men även restauranger och kaféer.

För den som gillar kultur och historia stoltserar kommunen med sina så kallade Hälsingegårdar, där besökaren kastas tillbaka i tiden och får uppleva hur traktens människor levde från sent 1600-tal till tidigt 1800-tal. Gårdarna klassas sedan 2012 som ett världsarv.

Arbetsliv och utbildning

I Hudiksvall är själva kommunen den största arbetsgivaren där vård och omsorg svarar för den största delen av verksamheten. Hudiksvalls kommun är arbetsgivare för ungefär 3 800 personer.

Iggesunds pappersbruk är en annan stor arbetsgivare. Här tillverkas bland annat olika typer av kartong och pappersförpackningar.

Trots sin ringa storlek och avsaknad av högskola eller universitet erbjuds invånarna i kommunen möjligheten att studera på en högre nivå via Campus Hudiksvall. Här samlas ungefär 350 studenter som i dagsläget studerar via olika svenska universitet och högskolor.


Information om yrket

Brandingenjörer och byggnadsinspektörer arbetar med byggnadssäkerhet på olika vis. Arbetsuppgifterna kan variera beroende på uppdrag och anställning, men deras gemensamma mål är att hålla allmänheten säker när personer ur den vistas i och runt diverse byggnader.
Teknikprogrammet eller naturvetenskapsprogrammet på gymnasienivå är bra grunder för att utbilda sig vidare till de båda yrkena.

Arbetsuppgifter

Brandingenjörens och byggnadsinspektörens arbetsuppgifter kan variera, men går i mångt och mycket ut på att kontrollera och förbättra säkerheten i en byggnad. Man kontrollerar till exempel hur bra skick en byggnad är i, om det finns bra utrymningsvägar vid en eventuell olycka eller brand och att ventilationen fungerar. En brandingenjör kan också planera en räddningsaktion vid en olycka om de arbetar som räddningsledare.

Arbetsmiljö

Dessa typer av säkerhetsyrken utför ofta sina arbetsuppgifter i fält. Exempel på arbetsplatser kan vara räddningstjänsten och byggnadsnämnden. Arbetet kan beroende på anställning och arbetsplats förutsätta att den anställde fungerar under höga stressnivåer.

Arbetstider

Arbetstiderna kan variera beroende på anställning och arbetsplats. Jour och utryckning kan förekomma.

Rulla till toppen