Lön Svetsare och gasskärare Hudiksvall

Snittlön Svetsare och gasskärare i Hudiksvall

  • Män 2022: 31600/mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 31500/mån

Hudiksvall

Hudiksvall ligger i Gävleborgs län och tätorten hade vid den senaste folkräkningen ungefär 15 000 invånare. I kommunen i stort bor drygt 37 500 personer. Hudiksvall är kanske mest känd för sin teaterverksamhet som går under parollen Glada Hudik.

Kommunen är naturskön och ligger längs med kusten. Under vinterhalvåret erbjuds många möjligheter till vintersporter och andra utomhusaktiviteter. I kommunen finns möjlighet att uppleva ett rikt friluftsliv, med bland annat fiske, såväl sommar- som vintertid. Hagmyrens travbana ligger i anslutning till tätorten och står regelbundet värd för flera större travlopp.

I centrala Hudiksvall finns ett större antal butiker, men även restauranger och kaféer.

För den som gillar kultur och historia stoltserar kommunen med sina så kallade Hälsingegårdar, där besökaren kastas tillbaka i tiden och får uppleva hur traktens människor levde från sent 1600-tal till tidigt 1800-tal. Gårdarna klassas sedan 2012 som ett världsarv.

Arbetsliv och utbildning

I Hudiksvall är själva kommunen den största arbetsgivaren där vård och omsorg svarar för den största delen av verksamheten. Hudiksvalls kommun är arbetsgivare för ungefär 3 800 personer.

Iggesunds pappersbruk är en annan stor arbetsgivare. Här tillverkas bland annat olika typer av kartong och pappersförpackningar.

Trots sin ringa storlek och avsaknad av högskola eller universitet erbjuds invånarna i kommunen möjligheten att studera på en högre nivå via Campus Hudiksvall. Här samlas ungefär 350 studenter som i dagsläget studerar via olika svenska universitet och högskolor.


Lön svetsare

Vi hämtar vår lönestatistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Hur blir man svetsare?

Inom det Industritekniska programmet på gymnasiet finns inriktningen svetsteknik som gör att du blir utbildad svetsare. Du kan även få en svetsutbildning via en arbetsmarknadsutbildning eller Komvux. Det kan även finnas utbildningar på Yrkeshögskolan. Många av utbildningarna innebär även att du har möjlighet att arbeta internationellt om du vill eftersom utbildningarna innehåller flera prov som har den godkända standarden EN 287.

Vad arbetar en svetsare med?

Som svetsare kan du arbeta inom flera olika branscher, med olika material och svetsmetoder. Sammanfogning och svetsning behövs i allt från byggen av fastigheter till tillverkning av medicinsk utrustning. Du kan arbeta med reparation, montering eller tillverkning av olika stålkonstruktioner eller metallprodukter. Det du gör som svetsare är att du med hjälp av olika svetsmetoder fogar samman olika metalldelar. Det är viktigt att du har god kunskap om hur olika metaller är uppbyggda och vilka egenskaper de har. Om du arbetar som automatsvetsare fogar du samman metalldelar med hjälp av en svetsrobot eller en automatsvetsutrustning. Det är också vanligt att du i så fall även ansvarar för att programmera roboten. Om du är rörsvetsare arbetar du med kvalificerad svetsning i rostfritt stål och stål.

Vad är en normal lön för en svetsare?

Den genomsnittliga lönenivån för en svetsare framgår av den gröna kurvan ovan. Beroende på vilken bransch du arbetar inom, vilken erfarenhet du har och vilka kunskaper du har varierar lönenivåerna. Om du har specialistkunskaper och arbetar med krävande svetsningar blir din lön högre. Vilken lön du får kan också variera beroende på vilket kollektivavtal du tillhör.

Arbetstider för en svetsare

Det går inte att säga vad som är normala arbetstider för en svetsare eftersom du kan arbeta inom många olika branscher. Din arbetsplats kan finnas inom tillverkningsindustrin, inom processindustrin, på en byggarbetsplats, vid broanläggningar, och så vidare. Arbetar du inom byggbranschen med husbyggen kan din normala arbetstid vara 7.00-16.00 på vardagar. Är du egen företagare och arbetar med till exempel smidesarbeten kan du själv bestämma dina arbetstider.

Övertidsersättning

Om din arbetsgivare beordrar dig att arbeta utanför din normala arbetstid får du övertidsersättning. Vilken övertidsersättning du får varierar beroende på vilket kollektivavtal du tillhör. Övertidsersättning betalas ut i pengar eller i tid.

Semester

Enligt semesterlagen har alla som arbetar heltid rätt till 25 dagars semesterledighet per år. Här finns även regler om hur mycket du får i semesterlön. I ditt kollektivavtal finns det ofta bättre villkor för din semester och semesterlön.

Fackförbund för svetsare

Det finns olika fackförbund för dig att välja mellan som svetsare. Vilket som är bäst att tillhöra beror på vilken bransch du arbetar inom. Några exempel:
  • IF Metall är ett fackförbund för personer som arbetar inom industrin
  • Kommunal är ett fackförbund personer anställda inom kommuner och regioner
Rulla till toppen