Lön Barnskötare Jönköping

Snittlön Barnskötare i Jönköping

  • Män 2019: 23600/mån
  • Kvinnor 2019: 24100/mån
  • Medel 2019: 24000/mån

Jönköping

Jönköping, som är Sveriges tionde största tätort, hyser omkring 140 000 invånare som bor, lever och arbetar i och runt staden vid Vättern. Jönköping erbjuder, tillsammans med de närliggande orterna Huskvarna, Gränna och Visingsö, vacker natur, rik historia, shopping, sevärdheter och gastronomiska upplevelser.

Jönköping grundades år 1284 som en handels- och gränsort. Senare kom staden att utvecklas till en regements- och industristad med Jönköpings Tändsticksfabrik som främsta varumärke.

Staden är indelad olika områden där Bymarken, Stadsparken, Liljeholmen och Öster är bland de mest kända. Här ligger exempelvis Jönköpings stadspark, det gamla regementet A6, Kristine kyrka och Dag Hammarskjöldshuset.

Jobb och utbildning

Idag arbetar många i Jönköping inom tillverkningsindustrin, transportsektorn, handel och finansiell verksamhet. Den som vill utbilda sig kan välja mellan ett sextiotal program och hundratals fristående kurser på Högskolan i Jönköping.

Här finns utbildningar inom allt från hälsa, vård och omsorg till undervisning, juridik, ekonomi, media och kommunikation, ingenjörsvetenskap med mera.

Sport och fritid

I Jönköping finns många olika idottsklubbar med flera framgångsrika lag. Det kanske mest kända är HV71, som med sina fem SM-guld räknas som ett av Sveriges absolut bästa ishockeylag. Även fotbollslaget Jönköpings Södra IF och Jönköping Bandy IF har rönt stora framgångar.

För den som vill ägna fritiden åt att motionera erbjuds diverse sportanläggningar. Många ägnar även fritiden åt andlig spis i staden som ibland kallas för "Smålands Jerusalem".


Information om yrket

Yrkestiteln barnskötare fås genom att gå utbildningen [Barn- och Fritidsprogrammet på gymnasiet. Det är också möjligt att läsa utbildningen som lärlingsutbildning via Komvux och via vissa folkhögskolor. En barnskötare är oftast anställd av kommunen och arbetar inom förskola/skola, men kan också hitta privata anställningar.

Arbetsmiljö

På en förskola finns många arbetsuppgifter och barnskötaren arbetar i ett arbetslag, tillsammans med andra barnskötare och förskollärare. Utgångspunkten för det arbete som sker på en förskola är läroplanen för förskolan, som utarbetas av Skolverket. Det pedagogiska huvudansvaret ligger på förskollärare men i det vardagliga arbetet behöver även barnskötaren veta vad uppdraget innebär. Arbetet är omväxlande och kräver att du kan samarbeta i grupp och att du är lyhörd för barns behov.

Arbetsuppgifter

Barnen ska kunna känna sig trygga på förskolan, samtidigt som de utvecklas. Barnskötaren kan ansvara för lässtunder, pedagogiska lekar, gruppaktiviteter utomhus som exempelvis utflykter där barnen får undersöka naturen. Samtidigt finns rent praktiska inslag, som att hjälpa barnen vid matstunder, byta blöjor, tvätta händer, klä på barn ytterkläder eller trösta när barn är ledsna.

Rulla till toppen