Snittlön Diakoner i Karlskoga
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Karlskoga
Karlskoga ligger vid sjön Möckelns norra strand. Staden ligger i Örebro län och Värmlands landskap och är näst största stad i både länet och landskapet med sina 30 000 invånare. Karlskoga hade tidigt flera järnhyttor och så småningom blev Bofors vapentillverkare den dominerande och mest kända industrin. 1894 blev Alfred Nobel Bofors ägare och han köpte Björkborns herrgård där han bodde de tre sista åren i livet, så han har blivit starkt förknippad med Karlskoga. Herrgården inrymmer idag Nobelmuseet som visar en utställning om Alfred Nobels liv med bland annat en rekonstruktion av hans laboratorium. Bofors har inte alls lika stor verksamhet längre, men Karlskoga har ändå ett livskraftigt näringsliv med företag inom många olika branscher.
Vackra parker och grönområden
I Karlskoga finns flera kulturparker där man kan promenera och njuta av vacker natur. Dessa är Björkborns herrgårdspark vid Björkborns herrgård, Tingshusparken med fina skulpturer, Ekmansdalen i en före detta bäckravin, Nobelparken som är öppen i mitten och med träd längs sidorna samt Frödingsparken med en lekplats med många roliga lekredskap. Det finns också ett naturreservat, rullstensåsen Rävåsen, med härliga cykel- och gångvägar och en skogskyrkogård. Går du uppför hälsotrappan får du en underbar utsikt över Karlskoga.
Information om yrket
Diakon betyder tjänare och som sådan vill man hjälpa andra människor, det är ett utåtriktat och socialt yrke. Diakon ett uppdrag som man vigs till inom kyrkan och i Sverige finns det inom Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan.
Vad gör en diakon?
Diakoner ansvarar för kyrkans sociala arbete och det innebär bland annat samtal och själavård, hembesök och sjukbesök, att leda samtals-, sorge- och bibelstudiegrupper och att leda andakter och delta i gudstjänster. De träffar barn, unga och äldre, asylsökande och personer med missbruksproblem. De är länken mellan kyrkan och samhället och tar kontakt med socialtjänst, arbetsförmedling, försäkringskassa osv.
Hur blir man diakon
För att bli diakon i Svenska kyrkan ska man ha en akademisk utbildning inom sociologi, psykologi eller vård. Efter antagning får man göra en praktikperiod innan man går en ettårig diakonutbildning vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Även inom Equmeniakyrkan ska man ha en social/pedagogisk yrkesutbildning och en ansökningsnämnd intervjuar den sökande för att avgöra lämplighet.