Lön Tågvärdar och ombordansvariga m.fl. Karlskoga

Snittlön Tågvärdar och ombordansvariga m.fl. i Karlskoga

  • Män 2023: 34300/mån
  • Kvinnor 2023: 33800/mån
  • Medel 2023: 34000/mån

Karlskoga

Karlskoga ligger vid sjön Möckelns norra strand. Staden ligger i Örebro län och Värmlands landskap och är näst största stad i både länet och landskapet med sina 30 000 invånare. Karlskoga hade tidigt flera järnhyttor och så småningom blev Bofors vapentillverkare den dominerande och mest kända industrin. 1894 blev Alfred Nobel Bofors ägare och han köpte Björkborns herrgård där han bodde de tre sista åren i livet, så han har blivit starkt förknippad med Karlskoga. Herrgården inrymmer idag Nobelmuseet som visar en utställning om Alfred Nobels liv med bland annat en rekonstruktion av hans laboratorium. Bofors har inte alls lika stor verksamhet längre, men Karlskoga har ändå ett livskraftigt näringsliv med företag inom många olika branscher.

Vackra parker och grönområden

I Karlskoga finns flera kulturparker där man kan promenera och njuta av vacker natur. Dessa är Björkborns herrgårdspark vid Björkborns herrgård, Tingshusparken med fina skulpturer, Ekmansdalen i en före detta bäckravin, Nobelparken som är öppen i mitten och med träd längs sidorna samt Frödingsparken med en lekplats med många roliga lekredskap. Det finns också ett naturreservat, rullstensåsen Rävåsen, med härliga cykel- och gångvägar och en skogskyrkogård. Går du uppför hälsotrappan får du en underbar utsikt över Karlskoga.


Information om yrket

Tågvärdar och ombordsansvariga kategoriseras som servicepersonal. Som tågvärd behöver man ingen speciell utbildning i form av ett gymnasieprogram med fördjupning. Utbildningen får man oftast via företaget man är anställd vid, och är ofta några veckor lång. Tågvärdar bör vara trygga i sig själva, kunna uppvisa ett gott kundmedvetande och samtidigt ha kunskap om första hjälpen och konflikthantering.

Arbetsuppgifter och arbetsmiljö

Tågvärdar har tåg som sin arbetsplats, och deras arbete går ut på att få resenärerna att känna sig väl omhändertagna. De svarar på frågor angående resan och resebyten, hjälper resenärerna att orientera sig ombord tåget. De ansvarar även för säkerheten ombord och bör kunna ge första hjälpen om så krävs. De kan i vissa fall vara ansvariga för försäljning av diverse proviant om tåget har en kiosk, och se till så att dörrarna stängs ordentligt vid på och avstigning.
Arbetstiderna kan variera beroende på arbetstillfälle och ort.

Rulla till toppen