Lön Lokförare Karlskrona

Snittlön Lokförare i Karlskrona

  • Män 2022: 42100/mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: 41800/mån

Karlskrona

Karlskrona är residensstad i Blekinge landskap och län. Det är en gammal örlogsstad på fastlandet i Blekinges östra skärgård. Blekinge blev svenskt 1658 efter att ha tillhört Danmark. Sverige bestämde sig då för att förlägga sin flotta här i Karlskrona, mycket för att visa makt gentemot dansken och Europa och för att Karlskrona har en stor skärgård med många öar att lägga till vid.

Karlskrona ligger på ön Trossö. Namnet Karlskrona kommer som en blandning av Karl XI och staden Landskrona.
I början av 1800-talet var Karlskrona Sveriges tredje största stad för att sedan långsamt dala i befolkningsmängd jämfört med andra städer. Här bor idag ca 37000 personer.
Karlskrona har en färjelinje till Gdynia i Polen, den sköts av Stena Line. Här finns också skärgårdsbåtar som går dagligen med en något större omkrets under sommaren då en del turism anländer.

I Karlskrona har man historiskt jobbat på Karlskronavarvet. På 1970-talet kom varvskrisen i Sverige och varvet lades ner. Idag finns Lampfabriken och ett samarbete runt teknologi som kallas för Telecomcity placerat här som ett par av de större arbetsgivarna.
Här finns Blekinge Tekniska Högskolan, BTH plus åtta andra gymnasie- och högskolor.
I Karlskrona finns en mängd sevärdheter, som den vackra skärgården, och marinmuseum, Blekinge museum och Wämöparken som visar typiska äldre byggnader för landskapet Blekinge.


Information om yrket

Lokförare eller tågförare kör en mängd olika spårbunden trafik på järnvägsräls. Det kan vara gods, fjärr- och pendeltrafik med passagerare ombord eller malmtåg från LKAB i Norrland. Det kan även förekomma växlingsarbeten med radiostyrda lok, som en del av arbetsuppgifterna.

Arbetsbeskrivning av lokföraryrket

Ansvaret för att tåget körs säkert, mjukt och håller hastighetsföreskrifter ligger på lokföraren. Det är alltid lokföraren med övrig personal på tåget som bär det yttersta ansvaret för att säkerheten ombord är garanterad för passagerarna. Innan avresa är det lokförarens ansvar att färdigställa loket, kontrollera all teknisk utrustning, bromsarna och att samtliga föreskrifter följs. Informationen om eventuella tidsförändringar, reperationer eller hastighetsförändringar längs banan skall ges till passagerare av lokförare och övrig tågpersonal.

Arbetstid

Oregelbundna arbetstider är en lokförares vardag. Tågen går inte kl. 08.00 -15.00 utan dygnet runt och i stort sett alla dagar om året. Relativt ofta sker övernattningar på annan ort och även helgarbete. Eftersom en lokförare innehar en relativt fixerad och begränsad rörelseposition, mestadels sittande, kan lokförare få belastningsbesvär på framför allt rygg, nacke och axlar.

Rulla till toppen