Lön Chefer och ledare inom trossamfund Kävlinge

Snittlön Chefer och ledare inom trossamfund i Kävlinge

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Kävlinge

Kävlinge har knappt 10 000 invånare och är en tätort i den västskånska kommunen Kävlinge kommun. Området har varit bebott ända sedan 5000 år tillbaka i tiden. Det har man insett efter att ha upptäckt fornlämningar i marken. År 1886 blev Kävlinge en järnvägsknut, något som var viktigt för utvecklingen av samhället. Tågkommunikationerna är än idag viktiga för kävlingeborna.

Läget

Kävlinge har två parker, Folkets Park och Kyrkparken. Dessutom finns flera fina naturmiljöer runt omkring orten, särskilt i anslutning till den närliggande Kävlingeån, med möjlighet till vandring och friluftsliv. Samtidigt ligger Kävlinge nära Lund, Landskrona och Malmö, och har en egen tågstation med direkta kommunikationer till dessa städer. Det har gjort det vanligt med pendling mellan Kävlinge och dessa städer för arbete och utbildning.

Kultur och sport

Den nationellt kända youtubern Tova Helgesson, som är från Kävlinge, har satt orten på kartan. I övrigt finns flera kulturföreningar i Kävlinge, bland annat Konstforum och Musikföreningen i Kävlinge. Dessutom anordnas kulturevenemang i Folkets Park varje sommar.

För den som är sportintresserad ligger Kävlinge golfklubb strax intill orten. Dessutom finns flera olika typer av sportföreningar, exempelvis Kävlinge GOIF som spelar på den stora fotbollsplatsen i närheten av tågstationen. Det finns också innebandy- och handbollsklubbar.


Information om yrket

Det finns många olika trossamfund. De utgörs av medlemmar som har samma religiösa livsåskådning och deras verksamhet består bland annat av gudstjänster, undervisning och social omsorg. Samfundsledarna är de främsta företrädarna för rörelsen och ansiktet utåt. De största trossamfunden i Sverige är Svenska kyrkan, frikyrkliga samfund, islamiska samfund samt ortodoxa och katolska kyrkor.

Ledarens uppgifter och egenskaper

Ledaren för ett samfund är den ytterst ansvariga för rörelsen. De ska naturligtvis bekänna sig till trosrörelsens lära och representera dess värderingar och de ska kunna kommunicera tron till omvärlden och kunna föra teologiska debatter. De ansvarar för strategier, opinion och representation. Man behöver också ha god organisationsförmåga och se vilka behov som finns.

Att bli vald till samfundsledare

Att leda en trosrörelse är ett förtroendeuppdrag som man blir vald till. För att bli vald behöver man ha mycket god kunskap om och erfarenhet från samfundet, så en vanlig bakgrund är präst eller pastor.

Rulla till toppen