Lön Gymnasielärare Kävlinge

Snittlön Gymnasielärare i Kävlinge

  • Män 2022: 39400/mån
  • Kvinnor 2022: 40600/mån
  • Medel 2022: 40100/mån

Kävlinge

Kävlinge har knappt 10 000 invånare och är en tätort i den västskånska kommunen Kävlinge kommun. Området har varit bebott ända sedan 5000 år tillbaka i tiden. Det har man insett efter att ha upptäckt fornlämningar i marken. År 1886 blev Kävlinge en järnvägsknut, något som var viktigt för utvecklingen av samhället. Tågkommunikationerna är än idag viktiga för kävlingeborna.

Läget

Kävlinge har två parker, Folkets Park och Kyrkparken. Dessutom finns flera fina naturmiljöer runt omkring orten, särskilt i anslutning till den närliggande Kävlingeån, med möjlighet till vandring och friluftsliv. Samtidigt ligger Kävlinge nära Lund, Landskrona och Malmö, och har en egen tågstation med direkta kommunikationer till dessa städer. Det har gjort det vanligt med pendling mellan Kävlinge och dessa städer för arbete och utbildning.

Kultur och sport

Den nationellt kända youtubern Tova Helgesson, som är från Kävlinge, har satt orten på kartan. I övrigt finns flera kulturföreningar i Kävlinge, bland annat Konstforum och Musikföreningen i Kävlinge. Dessutom anordnas kulturevenemang i Folkets Park varje sommar.

För den som är sportintresserad ligger Kävlinge golfklubb strax intill orten. Dessutom finns flera olika typer av sportföreningar, exempelvis Kävlinge GOIF som spelar på den stora fotbollsplatsen i närheten av tågstationen. Det finns också innebandy- och handbollsklubbar.


Information om yrket

Gymnasielärare är anställda på kommunala skolor eller på friskolor. Man arbetar vanligen inom gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, Komvux eller på folkhögskolor. Gymnasielärare är en bred grupp som innefattar alla olika ämnesinriktningar som elever kan läsa inom gymnasieskolan och därför har de anställda olika utbildningar. Lärarutbildningar läses på universitetsnivå.

Arbetsuppgifter

Exempel på uppgifter är: att undervisa, sätta betyg, vara mentor, samarbeta med kollegor och med elevhälsoteam, ordna föräldramöten och utvecklingssamtal, dokumentera elevers utveckling i ämnena, ha kontakt med vårdnadshavare, känna till regler för CSN, eftersom elever på gymnasiet får studiemedel därifrån, och kunna agera om eleven har för hög frånvaro. Det finns fler uppgifter som kan se olika ut beroende på arbetsplats.

Arbetsmiljö

En lärare behöver kunna samarbeta med kollegor och med elever, vara flexibel och lyhörd. Arbetsmiljön är olika på olika skolor. Det beror dels på den fysiska miljön men också på hur arbetsklimatet är i kollegiet och vilka prioriteringar rektorn gör. Det kan vara stor skillnad på att arbeta inom gymnasiesärskolan, Komvux, folkhögskolor eller att bedriva kurser online jämfört med den vanliga gymnasieskolan.

Rulla till toppen