Lön Medicinska sekreterare, vårdadministratörer m.fl. Kristianstad

Snittlön Medicinska sekreterare, vårdadministratörer m.fl. i Kristianstad

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: 29800/mån
  • Medel 2022: 29800/mån

Kristianstad

Kristianstad tillhör Skåne län och är Skånes fjärde största tätort. Orten har 41.300 invånare medan kommunen har sammanlagt 85.940 invånare. Ser man till ytan är Kristianstad kommun den största kommunen i Skåne om vattendragen räknas med.
Delar av staden ligger under havsnivå med områden som skyddas mot översvämningar med hjälp av vattenpumpar och vallar. Landets lägsta punkt på 2,41 meter under havsytan, finns i Kristianstad. Man kan kalla Kristianstad staden mitt i vattnet. Få platser har så varierad och rik natur som vattenriket runt omkring Kristianstad. Området har av Unesco utsetts till ett biosfärområde, vilket innebär att det är ett område som kan visa hur vi kan bevara och utveckla naturens resurser.

Stadens vanligaste yrken

Den svenska livsmedelsindustrins centrum är Kristianstad med över 3.500 personer anställda inom livsmedelsindustrin. Runt ytterligare 1.000 personer arbetar med uppfödning av djur, odling av råvaror och foder. Några av livsmedelsföretagen som finns representerade är Swedish Meats, Skånemejerier och Campell.
Efter livsmedelssektorn finns en stark representation av offentliga sektorn med Region Skåne, centralsjukhuset, Totalförsvarets rekryteringsmyndighet med flera.

Utbildning

Kristianstad samarbetar med kommunerna i Skåne Nordost och erbjuder många yrkesutbildningar.
Högskolan i Kristianstad är en populär skola där senast 37.000 sökande konkurrerade om 14.000 platser. Skolan har ett brett utbud med omkring 50 olika program och 270 olika kurser. Här hittar du utbildningar som ekonomiprogrammet, tandhygienistprogrammet, gastronomiprogrammet och magisterprogrammet i psykologi.


Information om yrket

Som medicinsk sekreterare eller vårdadministratör arbetar man inom sjukvården. Vissa kallar även yrket för läkarsekreterare men idag är det vanligast att säga medicinsk sekreterare.

Arbetsuppgifter

Som medicinsk sekreterare eller vårdadministratör arbetar man främst vid datorn. Man sköter det administrativa åt framför allt läkare, men även åt sjuksköterskor eller annan vårdpersonal. Det kan vara att skriva journalanteckningar, skicka brev till patienten, hantera remisser och boka patienter till mottagningsbesök. Jobbar man på en hälsocentral kan det även ingå receptionsarbete där man möter patienter som kommer för sina bokade besök.

Arbetsmiljö

Vanligast är det att vara anställd inom Sveriges regioner. Men man kan även arbeta åt till exempel privata hälsocentraler. Då arbetet som medicinsk sekreterare eller vårdadministratör är väldigt stillasittande är det viktigt att man håller en god ergonomi då man sitter vid datorn och att man håller igång med träningen så att man inte blir stel i axlar och nacke

Rulla till toppen