Lön Smeder Kristinehamn

Snittlön Smeder i Kristinehamn

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Kristinehamn

Kristinehamn ligger i Värmlands län och till största orten Karlstad är det endast ett par mil. Kristinehamn är den näst största orten efter Karlstad. Sveriges största sjö Vänern är en del av Kristinehamns vackra natur. Man brukar tala om "Kristinehamns skärgård".
Det har funnits bebyggelse i området från minst 1300-talet, då det var en naturlig mötesplats för marknadshandel. En riksväg gick förbi här, och vidare in i Norge och därför förekom en hel del handel. Ursprungligen hette området Bro, efter den gård som fanns här, men namnet Kristinehamn kom till då drottning Kristina på 1600-talet gav staden stadsprivilegier och hennes namn.
Järnbruken har haft stor nytta av att sända järn med båt över Vänern och därmed har Kristinehamn under olika perioder varit en del av den branschen.

Yrken och utbildning

Arvet efter forna tiders järnindustri visar sig i dag i exempelvis företagen KMAB, som tillverkar propellrar, Akzo Nobel, Björneborg Steel AB m.fl. företag som alla på något sätt arbetar inom industrisektorn. Utöver det arbetar många inom kommunikation, då både SJ och andra tågföretag har stor aktivitet i området. Värmlandsbanan går här och tåg går både till Oslo, Karlstad, Örebro, Stockholm och Göteborg.

I Kristinehamn finns två gymnasieskolor och därefter studerar väldigt många på Karlstad universitet, dit man enkelt tar sig både med läsbuss och tåg.


Information om yrket

En smed arbetar vanligtvis i smidesverkstäder. Som smed kan man också arbeta på en byggarbetsplats eller i en fabrik. Smeder jobbar med att tillverka olika produkter i metall, till exempel järn, aluminium eller rostfritt stål. Det är ett hantverksyrke med mycket gamla anor.

Arbetsuppgifter

Det finns flera olika typer av smeder. En konstsmed arbetar med att skapa estetiskt tilltalande metalldetaljer för exempelvis byggnader. Dessa kan ses som en typ av formgivare. Industrismeder och byggnadssmeder, däremot, har som uppgift att tillverka hållfasta metallkomponenter till byggnader och maskiner.

Arbetsmiljö

Konstsmeder arbetar oftast i mindre smidesverkstäder. Här är miljön oftast lugn, med få medarbetare och små lokaler. Konstsmeder är vanligtvis egenföretagare. Industrismeder arbetar i fabriker. Här kan miljön vara mer högljudd och stressande. Man har många arbetskamrater, och det finns maskiner i bakgrunden som låter mycket. Det är inte ovanligt med dålig luftkvalité. Byggnadssmeder har en liknande arbetsmiljö, fast utomhus. Som smed arbetar man med mycket varma material, och måste därför alltid ha ett säkerhetstänk. Det är dock ett stimulerande jobb, både fysiskt och mentalt!

Rulla till toppen