Lön Gymnasielärare Kronobergs

Snittlön Gymnasielärare i Kronobergs

  • Män 2022: 39400/mån
  • Kvinnor 2022: 40600/mån
  • Medel 2022: 40100/mån

Kronobergs län

Kronobergs län har ungefär 201 500 invånare och utgör Smålands sydvästra del.
Växjö kommun är den största av länets åtta kommuner, vars tätort även utgör residensstaden. Växjö är även den största offentliga arbetsgivaren medan Nibe Industrier AB och Volvo Construction Equipment AB är exempel på de större privata alternativen.
Inom utbildningssektorn är Linnéuniversitetet ett av länets största lärosätena för eftergymnasiala studier.

Det finns ett flertal olika naturupplevelser i Kronobergs län, bland annat Smålandet Markaryds Älgsafari och Åsnens nationalpark. Teleborgs slott och Kronobergs slottsruin är exempel på andra typer av utflyktsmål. I Kronobergs län finns även Sveriges Glasmuseum, en del av glasriket som går in i både Kronobergs och Kalmars län.


Information om yrket

Gymnasielärare är anställda på kommunala skolor eller på friskolor. Man arbetar vanligen inom gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, Komvux eller på folkhögskolor. Gymnasielärare är en bred grupp som innefattar alla olika ämnesinriktningar som elever kan läsa inom gymnasieskolan och därför har de anställda olika utbildningar. Lärarutbildningar läses på universitetsnivå.

Arbetsuppgifter

Exempel på uppgifter är: att undervisa, sätta betyg, vara mentor, samarbeta med kollegor och med elevhälsoteam, ordna föräldramöten och utvecklingssamtal, dokumentera elevers utveckling i ämnena, ha kontakt med vårdnadshavare, känna till regler för CSN, eftersom elever på gymnasiet får studiemedel därifrån, och kunna agera om eleven har för hög frånvaro. Det finns fler uppgifter som kan se olika ut beroende på arbetsplats.

Arbetsmiljö

En lärare behöver kunna samarbeta med kollegor och med elever, vara flexibel och lyhörd. Arbetsmiljön är olika på olika skolor. Det beror dels på den fysiska miljön men också på hur arbetsklimatet är i kollegiet och vilka prioriteringar rektorn gör. Det kan vara stor skillnad på att arbeta inom gymnasiesärskolan, Komvux, folkhögskolor eller att bedriva kurser online jämfört med den vanliga gymnasieskolan.

Rulla till toppen