Snittlön Arbetsterapeuter i Kumla
- Män 2022: 33300/mån
- Kvinnor 2022: 34500/mån
- Medel 2022: 34400/mån
Kumla
Kumla är en tätort som tillhör Örebros län och ligger i Sverige. Kumla har ca 21000 invånare. Kumla är mest känt för fängelset Kumlaanstalten och är Sveriges största fängelse och har också landets bästa säkerhetssystem. Kumlaanstalten kallas också för Kumlabunkern. På Kumlaanstalten spärras brottslingar in som har fått höga straff. De som fått en dom på 4 års fängelse eller mer får sitta på Kumlaanstalten. En brottsling som har ett lägre straff än 4 år får alltså inte sitta på Kumlaanstalten.
Sevärdheter i Kumla
Även om Kumla inte är så stort så finns det fortfarande mycket att se och göra. Man kan besöka museer, badhus, campingplatser, växthus men också ta en mysig promenad och njuta av Kumlas vackra natur och mysiga stad. Ett populärt museum är skoindustrimuseet, detta just för att Kumlabor kallas för skomakare. Det är ett gammalt talesätt för att det tillverkats många skor i just Kumla.
Badhus och camping
Mitt i Kumla ligger Djupdalsbadet där man både kan bada och campa. Badet erbjuder både inomhusbad, spa och caféer. Campingen erbjuder också stugbyar och campingplatser om man vill komma med husvagn eller husbil, samt en del aktiviteter. Tätt intill campingen och badet kan man också besöka sjöparkens växthus. För de allra minsta kan man också besöka Kumlas stadslekplats, Tivoli.
Information om yrket
Arbetsterapeuter jobbar inom habilitering eller rehabilitering med att hjälpa personer som har svårigheter med att utföra dagliga aktiviteter. Arbetsterapins mål är att patienten ska kunna hitta strategier och öva sig på att klara av dessa aktiviteter, för att deras vardag ska fungera. Förutom att träna upp personen kan arbetsterapeuter hjälpa till med att anpassa omgivningen efter personens förutsättningar, genom att exempelvis installera hjälpmedel såsom hissar, specialbyggda kök eller personanpassade träningsredskap.
Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna ingår att hjälpa patienterna med att anpassa deras liv för att få vardagen att fungera. Exakt hur denna anpassning ser ut skiljer sig från individ till individ, och beror bland annat på vilken funktionsnedsättning personen har och vilka förmågor hen har. Arbetsterapeuten har möjlighet att skriva ut och hjälpa patienten prova ut speciella hjälpmedel. Arbetsterapeuten kan också hålla träningssessioner med patienterna där de exempelvis får öva rörlighet eller balans.
Arbetsmiljö
Arbetsterapeuter kan arbeta vid olika vårdmottagningar, rehabilitering eller habilitering. De kan även göra hembesök. Arbetsmiljön är varierad och man träffar dagligen många nya människor.