Snittlön Arkeologer och specialister inom humaniora m.m. i Kumla
- Män 2022: 40300/mån
- Kvinnor 2022: 40800/mån
- Medel 2022: 40500/mån
Kumla
Kumla är en tätort som tillhör Örebros län och ligger i Sverige. Kumla har ca 21000 invånare. Kumla är mest känt för fängelset Kumlaanstalten och är Sveriges största fängelse och har också landets bästa säkerhetssystem. Kumlaanstalten kallas också för Kumlabunkern. På Kumlaanstalten spärras brottslingar in som har fått höga straff. De som fått en dom på 4 års fängelse eller mer får sitta på Kumlaanstalten. En brottsling som har ett lägre straff än 4 år får alltså inte sitta på Kumlaanstalten.
Sevärdheter i Kumla
Även om Kumla inte är så stort så finns det fortfarande mycket att se och göra. Man kan besöka museer, badhus, campingplatser, växthus men också ta en mysig promenad och njuta av Kumlas vackra natur och mysiga stad. Ett populärt museum är skoindustrimuseet, detta just för att Kumlabor kallas för skomakare. Det är ett gammalt talesätt för att det tillverkats många skor i just Kumla.
Badhus och camping
Mitt i Kumla ligger Djupdalsbadet där man både kan bada och campa. Badet erbjuder både inomhusbad, spa och caféer. Campingen erbjuder också stugbyar och campingplatser om man vill komma med husvagn eller husbil, samt en del aktiviteter. Tätt intill campingen och badet kan man också besöka sjöparkens växthus. För de allra minsta kan man också besöka Kumlas stadslekplats, Tivoli.
Information om yrket
En arkeolog är oftast anställd vid lokala museum, vid den svenska statens historiska museer eller av privata företag.
Arbetsuppgifter
En arkeolog är en person som arbetar med att studera materiella rester från förgångna samhällen. De undersöker, inventerar, kategoriserar, handlägger, analyserar och dokumenterar olika fynd som hittas vid utgrävningar. När ett fynd analyseras av en arkeolog får vi veta hur gammalt fyndet är, vart det kommer ifrån och vad det kan ha används till. Fynden kan vara allt ifrån smycken, delar av bostäder, vapen, redskap till rester av djur och människor. Andra arbetsuppgifter som en arkeolog kan ha är att fotografera och göra ritningar. En arkeolog kan välja att special-inrikta sig på till exempel marin arkeologi eller medeltida arkeologi.
Arbetsmiljö
En arkeologs arbetsmiljö kan variera eftersom det både kan innefatta att arbeta ute på fält till att analysera fynd. Idag utbildas fler arkeologer än vad det finns jobb så är det många som behöver utbilda sig vidare eller ha osäkra anställningar där man hoppar mellan uppdragen.