Snittlön Chefer inom övrig servicenäring, nivå 1 i Kumla
- Män 2022: 53400/mån
- Kvinnor 2022: ../mån
- Medel 2022: 51900/mån
Kumla
Kumla är en tätort som tillhör Örebros län och ligger i Sverige. Kumla har ca 21000 invånare. Kumla är mest känt för fängelset Kumlaanstalten och är Sveriges största fängelse och har också landets bästa säkerhetssystem. Kumlaanstalten kallas också för Kumlabunkern. På Kumlaanstalten spärras brottslingar in som har fått höga straff. De som fått en dom på 4 års fängelse eller mer får sitta på Kumlaanstalten. En brottsling som har ett lägre straff än 4 år får alltså inte sitta på Kumlaanstalten.
Sevärdheter i Kumla
Även om Kumla inte är så stort så finns det fortfarande mycket att se och göra. Man kan besöka museer, badhus, campingplatser, växthus men också ta en mysig promenad och njuta av Kumlas vackra natur och mysiga stad. Ett populärt museum är skoindustrimuseet, detta just för att Kumlabor kallas för skomakare. Det är ett gammalt talesätt för att det tillverkats många skor i just Kumla.
Badhus och camping
Mitt i Kumla ligger Djupdalsbadet där man både kan bada och campa. Badet erbjuder både inomhusbad, spa och caféer. Campingen erbjuder också stugbyar och campingplatser om man vill komma med husvagn eller husbil, samt en del aktiviteter. Tätt intill campingen och badet kan man också besöka sjöparkens växthus. För de allra minsta kan man också besöka Kumlas stadslekplats, Tivoli.
Information om yrket
Begreppet "chef inom servicenäringen" är brett och kan innefatta en mängd olika arbeten och branscher, till exempel turistinformation.
Turistinformation
Eller turistbyrå. Kärt barn har många namn. En turistinformation möter inhemska och utländska turister och bistår med allt från kartor och broschyrer till biljettförsäljning och tågtider. Frågorna är många och det är omöjligt att ha alla svar. Det viktigaste är att vara allmänt kunnig om destinationen och dess besöksmål och att veta var information lätt kan hittas. Ett glatt leende och service ut i fingerspetsarna tar medarbetarna långt!
Chef för turistinformationen
Även chefen hjälper till vid disken och möter turisterna men det är mycket mer som ska göras. Ofta är man inte bara chef över den personal man har utan man är också turism- eller destinationsutvecklare och närmaste kontaktperson och språkrör för besöksmål och sevärdheter på orten. Man driver ett antal frågor som har med turismen att göra, till exempel hur turismen kan utvecklas och utökas.