Lön Röntgensjuksköterskor Kumla

Snittlön Röntgensjuksköterskor i Kumla

  • Män 2023: 41900/mån
  • Kvinnor 2023: 41400/mån
  • Medel 2023: 41500/mån

Kumla

Kumla är en tätort som tillhör Örebros län och ligger i Sverige. Kumla har ca 21000 invånare. Kumla är mest känt för fängelset Kumlaanstalten och är Sveriges största fängelse och har också landets bästa säkerhetssystem. Kumlaanstalten kallas också för Kumlabunkern. På Kumlaanstalten spärras brottslingar in som har fått höga straff. De som fått en dom på 4 års fängelse eller mer får sitta på Kumlaanstalten. En brottsling som har ett lägre straff än 4 år får alltså inte sitta på Kumlaanstalten.

Sevärdheter i Kumla

Även om Kumla inte är så stort så finns det fortfarande mycket att se och göra. Man kan besöka museer, badhus, campingplatser, växthus men också ta en mysig promenad och njuta av Kumlas vackra natur och mysiga stad. Ett populärt museum är skoindustrimuseet, detta just för att Kumlabor kallas för skomakare. Det är ett gammalt talesätt för att det tillverkats många skor i just Kumla.

Badhus och camping

Mitt i Kumla ligger Djupdalsbadet där man både kan bada och campa. Badet erbjuder både inomhusbad, spa och caféer. Campingen erbjuder också stugbyar och campingplatser om man vill komma med husvagn eller husbil, samt en del aktiviteter. Tätt intill campingen och badet kan man också besöka sjöparkens växthus. För de allra minsta kan man också besöka Kumlas stadslekplats, Tivoli.


Information om yrket

Röntgensjuksköterskor jobbar på sjukhus och är för det mesta anställda av regionen. Det är ett legitimerat yrke som kräver en treårig högskoleutbildning.

Arbetsuppgifter

Yrket innebär en kombination av arbete med tekniska maskiner och omvårdnad av människor. En röntgensjuksköterska hanterar den medicintekniska utrustningen för att ge patienten en så bra undersökning som möjligt. Det är ett varierande yrke eftersom det finns flera typer av maskiner som dem arbetar med, så som skiktröntgen, CT, magnetkamera och PET. Men de kan även assistera läkare vid operationer och behandlingar som kräver röntgenutrustning.

Arbetsmiljö

Vid en röntgenundersökning så bildas det röntgenstrålar som är en form av joniserande strålning. För att undvika att röntgenpersonal utsätts upprepade gånger för strålningen går de in i ett närliggande rum när maskinen avger strålning. Om de måste vara kvar i rummet använder de blyförkläden som skyddar mot strålningen. Precis som i andra vårdyrken så kan det vara en stressig arbetsmiljö med mycket patienter och det är en verksamhet som pågår dygnet runt.

Rulla till toppen