Lön Väktare och ordningsvakter Kumla

Snittlön Väktare och ordningsvakter i Kumla

  • Män 2023: 32500/mån
  • Kvinnor 2023: 30900/mån
  • Medel 2023: 32100/mån

Kumla

Kumla är en tätort som tillhör Örebros län och ligger i Sverige. Kumla har ca 21000 invånare. Kumla är mest känt för fängelset Kumlaanstalten och är Sveriges största fängelse och har också landets bästa säkerhetssystem. Kumlaanstalten kallas också för Kumlabunkern. På Kumlaanstalten spärras brottslingar in som har fått höga straff. De som fått en dom på 4 års fängelse eller mer får sitta på Kumlaanstalten. En brottsling som har ett lägre straff än 4 år får alltså inte sitta på Kumlaanstalten.

Sevärdheter i Kumla

Även om Kumla inte är så stort så finns det fortfarande mycket att se och göra. Man kan besöka museer, badhus, campingplatser, växthus men också ta en mysig promenad och njuta av Kumlas vackra natur och mysiga stad. Ett populärt museum är skoindustrimuseet, detta just för att Kumlabor kallas för skomakare. Det är ett gammalt talesätt för att det tillverkats många skor i just Kumla.

Badhus och camping

Mitt i Kumla ligger Djupdalsbadet där man både kan bada och campa. Badet erbjuder både inomhusbad, spa och caféer. Campingen erbjuder också stugbyar och campingplatser om man vill komma med husvagn eller husbil, samt en del aktiviteter. Tätt intill campingen och badet kan man också besöka sjöparkens växthus. För de allra minsta kan man också besöka Kumlas stadslekplats, Tivoli.


Information om yrket

Väktare och ordningsvakter är yrkesgrupper i säkerhetsbranschen som är anställda hos ett säkerhetsföretag eller direkt hos en företag eller en myndighet. Befogenheterna skiljer sig åt beroende på om det rör sig om en väktare eller en ordningsvakt.

Skillnaden mellan väktare och ordningsvakters arbetsuppgifter

En ordningsvakt är en vakt som har fått ett förordnande av polismyndigheten. En ordningsvakt får bära batong och annan skyddsutrustning. Rent konkret arbetar ofta med bevakning av vissa lokaler eller med att upprätthålla allmän ordning i kollektivtrafiken eller på allmänna platser. En ordningsvakt har långtgående befogenheter enligt polislagen att avvisa personer från allmänna platser. En väktare utför i princip samma uppgifter som en ordningsvakt, men har inte mer befogenheter än vad en enskild medborgare har.

Arbetsmiljö

En väktare och ordningsvakt har varierande arbetsuppgifter, men också en arbetsmiljö med stora risker. Ordningsvakter och väktare får dock ett starkt stöd från polisen i sitt dagliga arbete. Ordningsvakter arbetar ofta i grupp, medan väktare kan arbeta ensamma på exempelvis bevakningsuppdrag.

Rulla till toppen