Snittlön Vårdbiträden i Kumla
- Män 2023: 27400/mån
- Kvinnor 2023: 27200/mån
- Medel 2023: 27300/mån
Kumla
Kumla är en tätort som tillhör Örebros län och ligger i Sverige. Kumla har ca 21000 invånare. Kumla är mest känt för fängelset Kumlaanstalten och är Sveriges största fängelse och har också landets bästa säkerhetssystem. Kumlaanstalten kallas också för Kumlabunkern. På Kumlaanstalten spärras brottslingar in som har fått höga straff. De som fått en dom på 4 års fängelse eller mer får sitta på Kumlaanstalten. En brottsling som har ett lägre straff än 4 år får alltså inte sitta på Kumlaanstalten.
Sevärdheter i Kumla
Även om Kumla inte är så stort så finns det fortfarande mycket att se och göra. Man kan besöka museer, badhus, campingplatser, växthus men också ta en mysig promenad och njuta av Kumlas vackra natur och mysiga stad. Ett populärt museum är skoindustrimuseet, detta just för att Kumlabor kallas för skomakare. Det är ett gammalt talesätt för att det tillverkats många skor i just Kumla.
Badhus och camping
Mitt i Kumla ligger Djupdalsbadet där man både kan bada och campa. Badet erbjuder både inomhusbad, spa och caféer. Campingen erbjuder också stugbyar och campingplatser om man vill komma med husvagn eller husbil, samt en del aktiviteter. Tätt intill campingen och badet kan man också besöka sjöparkens växthus. För de allra minsta kan man också besöka Kumlas stadslekplats, Tivoli.
Information om yrket
Vårdbiträden jobbar inom vården, på vårdhem och hjälper sjuka och/eller äldre människor som inte klarar av vardagen på egen hand. Vårdbiträden har dock inte samma befogenheter som en undersköterska eller sjuksköterska och får alltså inte göra allt.
Arbetsuppgifter
Vårdbiträdens arbetsuppgifter består framför allt av att sköta vardagssysslor och hjälpa brukaren med personlig hygien som personen inte klarar av själv. Det kan vara t.ex. hjälp med tvätt, städ och handling, men också att laga mat och hjälpa till med duschning och påklädning. Brukaren kan också behöva hjälp med promenader eller uträtta ärenden, och vill ha ledsagning. Då kommer vårdbiträdet in i bilden.
Arbetsmiljö
Tyvärr har inte vårdbiträden den bästa arbetsmiljön då det är ett tungt arbete, mycket stress och väldigt lite betalt. Det blir ofta övertid och allt hinns inte alltid med. Det resulterar i en stressad personal som också kan smitta av sig på dem som behöver hjälp. Det jobbas ständigt på att underlätta för vårdpersonalen och det går åt rätt håll.