Lön Veterinärer Kumla

Snittlön Veterinärer i Kumla

  • Män 2022: 48400/mån
  • Kvinnor 2022: 46700/mån
  • Medel 2022: 47200/mån

Kumla

Kumla är en tätort som tillhör Örebros län och ligger i Sverige. Kumla har ca 21000 invånare. Kumla är mest känt för fängelset Kumlaanstalten och är Sveriges största fängelse och har också landets bästa säkerhetssystem. Kumlaanstalten kallas också för Kumlabunkern. På Kumlaanstalten spärras brottslingar in som har fått höga straff. De som fått en dom på 4 års fängelse eller mer får sitta på Kumlaanstalten. En brottsling som har ett lägre straff än 4 år får alltså inte sitta på Kumlaanstalten.

Sevärdheter i Kumla

Även om Kumla inte är så stort så finns det fortfarande mycket att se och göra. Man kan besöka museer, badhus, campingplatser, växthus men också ta en mysig promenad och njuta av Kumlas vackra natur och mysiga stad. Ett populärt museum är skoindustrimuseet, detta just för att Kumlabor kallas för skomakare. Det är ett gammalt talesätt för att det tillverkats många skor i just Kumla.

Badhus och camping

Mitt i Kumla ligger Djupdalsbadet där man både kan bada och campa. Badet erbjuder både inomhusbad, spa och caféer. Campingen erbjuder också stugbyar och campingplatser om man vill komma med husvagn eller husbil, samt en del aktiviteter. Tätt intill campingen och badet kan man också besöka sjöparkens växthus. För de allra minsta kan man också besöka Kumlas stadslekplats, Tivoli.


Information om yrket

Veterinär är ett så kallat legitimationsyrke och de jobbar till exempel med medicinsk behandling av djur, djurkontroll, livsmedelskontroll. Veterinärer jobbar med akut- och förebyggande vård för djur.

Arbetsuppgifter

En distriktsveterinär jobbar främst med djur inom lantbruk, djur i ladugårdar och stall. En veterinär på et djursjukhus opererar, behandlar och vårdar sjuka djur, vilket är mest smådjur och hästar.

Som djurhälsoveterinär jobbar man vid slakteri- och husdjursföreningar. Man ger tips till lantmän om till exempel förebyggande djurhälsovård, skötsel och hygien.

En länsveterinär jobbar inom länsstyrelsen med djurskydd och livsmedelskontroll. De håller koll på veterinärverksamheten i deras län, ger information och leder kurser.

Officiella veterinärer på livsmedelsverket kontrollerar att djuren är friska och bestämmer om köttet kan godkännas som matvara efter slakt.

Legitimerade djurskötare och veterinärer kan även undervisa djurvårdsutbildningar på till exempel Naturbruksprogrammet på gymnasium i kursen Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 1 och 2.

Arbetsmiljö

Miljön och vart man jobbar ser olika ut beroende på inriktning men det är viktigt att jobba säkert och förebygga skador. Djursjukvården ligger högt i arbetsskadestatistiken.

Rulla till toppen