Lön Civilingenjörsyrken inom kemi och kemiteknik Landskrona

Snittlön Civilingenjörsyrken inom kemi och kemiteknik i Landskrona

  • Män 2022: 51600/mån
  • Kvinnor 2022: 46200/mån
  • Medel 2022: 49000/mån

Landskrona

Landskrona är en större ort i Skåne Län. Det är den femte största tätorten i Skåne, många har valt att bosätta sig i staden med tanke på närheten till Malmö, Helsingborg och Lund. Staden har drygt 32 000 invånare. Många bor i Landskrona och pendlar till sitt arbete i Malmö som är en av Sveriges största städer och erbjuder arbetstillfällen för såväl mer traditionella arbetaryrken som för tjänstemän och akademiker. Det som gör Landskrona till en särskilt attraktiv stad är dess läge vid vattnet. Landskrona har många fina stränder och erbjuder en vacker utblick över Öresund, utanför Landskrona finns ön Ven som årligen besöks av många turister och boende i staden. Den som gillar att träna kan med fördel springa längs någon av de långa stränderna eller vandra längs Skåneleden som går genom staden.

Största arbetsgivarna i Landskrona

I Landskrona finns flera stora arbetsgivare. Många är anställda i någon av verksamheterna som bedrivs i Landskrona Kommuns regi exempelvis kommunala skolor och förskolor samt inom äldrevården. Men följande är några av de största arbetsgivarna i kommunen:

  • DSV Road AB (som arbetar med transporter)
  • Borgwarner Torqtransfer Systems AB (ett företag som arbetar med teknikutveckling och elektrifiering)
  • Ohlssons AB (som arbetar med bland annat hållbar återvinning och avfall)
  • Haldex Brake Products AB (ett företag som tillverkar säkra bildelar)

Information om yrket

Civilingenjörer inom kemi och kemiteknik har kunskaper i kemi, matematik och teknik, en kombination som efterfrågas inom näringslivet. Kemi är läran om material och dess egenskaper och kemiteknik är tillämpningen av kemikunskaperna för att designa produkter och processer. Kemiingenjörerna har alltså kunskaper om allt från molekyler till tekniska system.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna för kemiingenjörer varierar. Det kan handla om att utveckla nya miljövänliga material och produkter och att ta fram hållbara, säkra och ekonomiska tillverkningsprocesser. Många arbetar med ledning och drift av anläggningar medan andra arbetar med miljöfrågor, marknadsföring, försäljning eller forskning. Några specialiseringar är analytisk kemist och produktspecialist.

Utbildning och arbetsplatser

En civilingenjörsutbildning inom kemiteknik är på fem år. Sedan kan man få jobb inom många olika branscher beroende på vilken inriktning man valt. Kemiingenjörer efterfrågas bland annat inom läkemedels-, livsmedels-, elektronik- samt massa- och pappersindustrin, men de kan också jobba inom myndigheter och förvaltningar.

Rulla till toppen