Lön Kemister Landskrona

Snittlön Kemister i Landskrona

  • Män 2022: 48700/mån
  • Kvinnor 2022: 45300/mån
  • Medel 2022: 46700/mån

Landskrona

Landskrona är en större ort i Skåne Län. Det är den femte största tätorten i Skåne, många har valt att bosätta sig i staden med tanke på närheten till Malmö, Helsingborg och Lund. Staden har drygt 32 000 invånare. Många bor i Landskrona och pendlar till sitt arbete i Malmö som är en av Sveriges största städer och erbjuder arbetstillfällen för såväl mer traditionella arbetaryrken som för tjänstemän och akademiker. Det som gör Landskrona till en särskilt attraktiv stad är dess läge vid vattnet. Landskrona har många fina stränder och erbjuder en vacker utblick över Öresund, utanför Landskrona finns ön Ven som årligen besöks av många turister och boende i staden. Den som gillar att träna kan med fördel springa längs någon av de långa stränderna eller vandra längs Skåneleden som går genom staden.

Största arbetsgivarna i Landskrona

I Landskrona finns flera stora arbetsgivare. Många är anställda i någon av verksamheterna som bedrivs i Landskrona Kommuns regi exempelvis kommunala skolor och förskolor samt inom äldrevården. Men följande är några av de största arbetsgivarna i kommunen:

  • DSV Road AB (som arbetar med transporter)
  • Borgwarner Torqtransfer Systems AB (ett företag som arbetar med teknikutveckling och elektrifiering)
  • Ohlssons AB (som arbetar med bland annat hållbar återvinning och avfall)
  • Haldex Brake Products AB (ett företag som tillverkar säkra bildelar)

Information om yrket

Som kemist arbetar man vanligtvis i ett laboratorium, exempelvis på läkemedelsföretag, sjukhus eller vid universitet. Arbetet kan innebära forskning, produktutveckling eller utbildning av framtida kemister. Kemister behövs inom alla industrier där kemikalier förekommer.

Arbetsuppgifter

De flesta kemister arbetar framför allt praktiskt i ett laboratorium. Beroende på vad laboratoriet inriktar sig på kan arbetsuppgifterna variera mycket. Grundläggande arbetsuppgifter är dock att framställa kemikalier, sköta kemiska reaktioner och utföra kemianalyser. Det finns även kemister som i princip endast arbetar med administrativa uppgifter som att säkerställa att lagar och säkerhetsföreskrifter gällande kemikalier följs.

Arbetsmiljö

Kemisters arbetsmiljö kan variera väldigt mycket eftersom yrket innefattar många undergrupper. Som kemist kan man arbeta på kontor, i laboratorium eller med undervisning vid universitet eller högskolor. Man arbetar ofta med andra kemister eller forskare. Gemensamt för alla typer av kemister är att de måste ha ett bra säkerhetstänk, för att kunna hantera kemikalier och laboratorieutrustning på ett säkert sätt.

Rulla till toppen