Lön ST-läkare Landskrona

Snittlön ST-läkare i Landskrona

  • Män 2022: 50900/mån
  • Kvinnor 2022: 48900/mån
  • Medel 2022: 49900/mån

Landskrona

Landskrona är en större ort i Skåne Län. Det är den femte största tätorten i Skåne, många har valt att bosätta sig i staden med tanke på närheten till Malmö, Helsingborg och Lund. Staden har drygt 32 000 invånare. Många bor i Landskrona och pendlar till sitt arbete i Malmö som är en av Sveriges största städer och erbjuder arbetstillfällen för såväl mer traditionella arbetaryrken som för tjänstemän och akademiker. Det som gör Landskrona till en särskilt attraktiv stad är dess läge vid vattnet. Landskrona har många fina stränder och erbjuder en vacker utblick över Öresund, utanför Landskrona finns ön Ven som årligen besöks av många turister och boende i staden. Den som gillar att träna kan med fördel springa längs någon av de långa stränderna eller vandra längs Skåneleden som går genom staden.

Största arbetsgivarna i Landskrona

I Landskrona finns flera stora arbetsgivare. Många är anställda i någon av verksamheterna som bedrivs i Landskrona Kommuns regi exempelvis kommunala skolor och förskolor samt inom äldrevården. Men följande är några av de största arbetsgivarna i kommunen:

  • DSV Road AB (som arbetar med transporter)
  • Borgwarner Torqtransfer Systems AB (ett företag som arbetar med teknikutveckling och elektrifiering)
  • Ohlssons AB (som arbetar med bland annat hållbar återvinning och avfall)
  • Haldex Brake Products AB (ett företag som tillverkar säkra bildelar)

Information om yrket

En läkare som är klar med sin allmäntjänstgöring (AT) blir legitimerad. När legitimationen erhållits ges möjligheten att söka ST-tjänst. Att bli specialistläkare inom valfritt område kräver en specialisttjänstgöring på minst 5 år. Vanliga områden att söka ST-tjänst inom är barnmedicin, ortopedi och kirurgi.

Arbetsuppgifter

En ST-läkare går under handledning av en specialistläkare. Precis som vid allmäntjänstgöringen är det vanligt att specialistläkaren medverkar på besök och/eller finns som stöd för ST-läkaren. Ansvaret ökar gradvis beroende på hur långt ST-läkaren har kommit i sin tjänstgöringsperiod.

Arbetsmiljö

Precis som för övriga läkare innebär yrket som ST-läkare ett stort patientansvar. Det ställs höga krav på ST-läkaren under specialisttjänstgöringen, då denna skall bli specialist inom ett medicinskt område. Beroende på var ST-läkaren gör sin specialisttjänstgöring kan arbetsmiljön se annorlunda ut. En ST-läkare som arbetar med barn måste hela tiden upprätthålla en god empatiska förmåga, medan en ST-läkare på en akutvårdsmottagning i första hand skall vara stresstålig. Oavsett specialistområde kan arbetsanhopningar uppstå och jourtid kan komma att bli aktuellt, vilket kan vara påfrestande i perioder.

Rulla till toppen